Учени живяха година като на Марс

Учени живяха година като на Марс | StandartNews.com

Шестима учени направиха успешно „завръщане от Марс", след като прекараха цяла година в изолация, симулирайки пътуване до Червената планета, предаде АП. Експериментът бе проведен от НАСА, за да се провери какви биха били проблемите пред едно толкова дълго пътуване и дали участниците биха могли да издържат психически и физически на подобна мисия.

Шестима учени живяха от 29 август 2015 г. в почти пълна изолация в малко куполообразно съоръжение без свеж въздух и възможност за уединение, препитавайки се основно с консерви. В продължение на 365 дни шестимата доброволци - трима мъже и три жени, живяха пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай.
Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън - експерт по почвознание и еколог от щата Монтана.

Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, мечтаещ да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс. Доброволците бяха следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им. Двуетажното здание, което в продължение на една година беше постоянен дом за шестимата доброволци, се намира на височина 2600 метра над морското равнище. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория - малки спални помещения. Участниците можеха да излизат навън само с космически скафандри.

Най-дългият от всички подобни експерименти, имитиращи полет до Червената планета, е"Марс-500", извършен в Русия през 2010 - 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия - колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно.

Първото нещо, което участниците в едногодишния експеримент в САЩ ще получат след завръщането си в реалния свят, са пресни плодове и други храни, с каквито не са разполагали по време на изолацията си. На пресконференция след излизането си от купола те споделиха, че сега пътуването до Марс им изглежда напълно реалистично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай