Познавателните способности се увеличават при кетогенната диета

Познавателните способности се увеличават при кетогенната диета | StandartNews.com

Учени от университета на Кентъки установиха в експерименти с мишки, че кетогенната диета увеличава познавателните способности и потиска развитието на появяващи се с напредването на възрастта невродегенеративни заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress.

Известно е, че състоянието на чревната микрофлора може да повлияе върху мозъчните функции. Тя може да отдели или да погълне вещества, от които зависи невронната активност. Например бактериите KLE1738 поглъщат гама-аминомаслена киселина, която е важен невромедиатор и намалява възбуждането на нервните клетки. Освен това бе констатирано, че някои микроби влияят върху съдържанието на микро РНК в бадемовидното тяло и префронталния кортекс в главния мозък. Антибиотиците вредят на микрофлората и в резултат е възможно да се появят психични смущения.

Сега учените доказаха, че кетогенната диета, т.е. нисковъглехидратната диета с голямо съдържание на мазнини влияе положително върху кръвоснабдяването на мозъка и хематоенцефалната бариера, която защитава централната нервна система от намиращи се в кръвта микроорганизми, токсини и съставки на имунната система.

В рамките на експериментите две групи мишки, включващи по 9 гризачи на 12-14-седмична възраст, били подложени на кетогенна диета или приемали обичайната си храна. Оказало се, че 16 седмици по-късно у мишките, които били на нисковъглехидратна диета, се подобрил балансът на чревната микрофлора, понижило се нивото на кръвната захар, увеличил се мозъчният кръвоток и се подобрило пречистването на нервните тъкани от бета-амилоиди - пептиди, за които се смята, че могат да предизвикат болестта на Алцхаймер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай