Стилиян Иванов: Кармата на българина е резултат от бездействието му

Стилиян Иванов: Кармата на българина е резултат от бездействието му | StandartNews.com

Стилиян Иванов е пред премиера на поредната си книга - този път за астрология. Вероятно тя ще пожъне успехите на предишните му творения в киното и публицистиката. Иванов е свикнал да бъде отличник от най-ранна тийнейджърска възраст. Завършва със златен медал Националната природо-математическа гимназия в София. През 1994-а получава диплома за режисьор от ръцете на любимия си професор Хачо Бояджиев, чиито клас завършва във ВИТИЗ. Още като студент започва работа в БНТ. През 2001-а създава "Голите новини" в МSАТ, които НСРТ спира. Подписва и "Без упойка" - предаване за успехите и провалите в българските медии. Стилиян е изпълнителен директор и художествен ръководител на тв канала "Веселина" през 2003- 2004-а, където е автор на 45 оригинални спектакъла "Звездно вариете". През 2004 -2007-а е изпълнителен директор и консултант на телевизия ББТ. Негови са "Звезден прах", "Нарисувай се с песен", "Чай или кафе", "С вас е Васа". През май на 2009-а Стилиян създава Ти Ви Арт - телевизия и уебсайт за изкуство, култура, туризъм и пътешествия.

През 2010-а започва да се излъчва и по кабелните мрежи на България.

Иванов има повече от 40 документални филма - за Ванга, Емил Димитров, Лили Иванова, Вера Кочовска, Валя Балканска, Надка Караджова, Хачо Бояджиев, Преподобна Стойна, Петър Димков... както и 200 видеоклипа, 1000 телевизионни предавания. Особено вълнуващ е неговият поетичен спектакъл "Любов, любов" с голямата Невена Коканова и челиста Анатоли Кръстев. Иванов снима "Истината за Орфей" в 14 държави, а "Траките" разпространява на DVD в цял свят. Следват "Дервишите", "Рецепти за щастие 2", "Благодаря, д-р Емилова", "Изповед" - за художничката Лили Димкова, "Лидия Ковачева между мита и науката", "И това е България 2" - научен и мистичен поглед към предхристиянска България, "Равноденствие" - за астрологията и модата. Стилиян гостува във филиала на Московския университет "Ломоносов" в Севастопол за поредния си мастер клас, когато е отличен от Съюза на руските журналисти "за високи професионални постижения".

- Стилиян, свърши ли най-после този ретрограден Меркурий?
- По-важното е да се свърши с изказванията на всички пишман астролози, получили "образованието" си единствено от интернет. Манията по ретроградността на планетите се появи сравнително скоро и има за цел не да помогне на хората да се ориентират в "посланията" на астрологията, а да направи "важни", "специални" и "значими" разни каки и лели, които наричат себе си "астролози". Та тези женици, в желанието си да бъдат "някои", опорочиха астрологията, плашейки хората с ретроградното движение я на Меркурий, я на Венера, я на Марс, я едва ли не на колите от градския транспорт. Мистифицирането на хилядолетна наука като астрологията не води до нищо добро и е характерно за изостаналите общества. Умните и развити социуми не се плашат от бурите и светкавиците, а търсят начин да впрегнат природните стихии в своя полза. Преведено на езика на астрологията, това ще рече, че когато една или повече планети са "ретроградни", ние трябва да се съсредоточим върху "оригиналния" и "нестандартен" подход към задачите и уроците, пред които ни изправя това положение на зодиакалните знаци. И в никакъв случай не трябва да се парализираме или да оскотяваме. Още по-малко да избягваме да вземаме решения, че

дори и да местим датите за президентски избори

Напротив! Казано популярно - ретроградното движение е Лимонът, който ни поднася Животът и от който ние трябва да си направим вкусна Лимонада, а не да му се мръщим и плюем.
- Как трябва да се бори човек с последствията от влиянието на Меркурий?
- Като не се бори, а смени гледната точка. Ретроградният Меркурий ни дава уникалната възможност, при това - няколко пъти в годината, да не бъдем досадно аналитични и да не се препъваме в детайлите, а да погледнем на нещата през призмата на интуицията. Тези периоди са изключително благоприятни за нестандартни и нетрадиционни решения на проблеми, които дълго време стоят на пътя ни. Талантливи, дори гениални хрумки ни "нашепва" нашето подсъзнание именно, когато Меркурий се движи уж ретроградно. И не е вярно, ама никак не е вярно, че трябва особено да внимаваме именно през тези периоди за документите, които подписваме и техниката, която ползваме. Не астрологията, а здравият разум безапелационно сочи, че за тези и всякакви други неща трябва "да внимаваме" през цялата година- независимо от това дали е ретрограден или не Меркурият.
- Очакват ли ни здраве, спокойствие и късмет през следващия звезден период?
- Опитите ни да прехвърлим отговорността за нашето здраве, спокойствие и късмет върху която и да е планета или съзвездие, говорят за спешна нужда от медицинска, по-точно - психиатрична помощ. Астрологията обяснява процесите, част от които сме ние. Не сме външни наблюдатели на математическия модел, създаден от астрологичната система, а сме част от него. Всяко наше действие или бездействие, всяка наша казана или премълчана дума ни водят до болест или здраве, нещастие или късмет. Въобще, живеейки в двуполюсен свят на ден и нощ, на раждане и смърт, на смях и тъга, трябва да си даваме ясна сметка, че е невъзможен балансиран и "здрав" живот, преживян само в едната крайност. Удобно е да смятаме, че "нещо" извън нас е виновно за съдбата ни. Удобно, но невярно!

Астрологията няма за цел да ни освободи от отговорност

Правилното й разбиране ни помага да поемем нужната отговорност за нещата, които са истински важни за нас в определения етап от живота ни. В следващия етап ще бъдат важни други неща.
- Вашата прогноза за политическия сезон - какво казва Космосът?
- Въпросът касае по-скоро шизофренните хора, което ме кара да мисля, че трябва да бъде насочен към самите политици. Те са тези, които се държат така, сякаш говорят с Боговете и звездите.
- Това ли е кармата на съвременния човек - вечно да се чуди дали има шанс нещо да се промени за по-добро?
- Шанс винаги има. Проблемът на българина е, че се чуди "дали" и "как" да се промени към по-добро. Има прекрасни примери на добруване в западната част на европейския континент и само следването им е гаранция, че кармата няма да бъде зла към нас, така както в момента мислим, че е.
- Какво всъщност е кармата - не всички са наясно?
- Както вече стана дума, тя е следствие от нашите действия, а конкретно при българите - следствие от бездействията му.
- Трябва ли да се опитваме да я променим?
- Не. Не трябва да се "опитваме", а трябва да я променяме. С опитване няма да стане. В "опитването" има опция "да не стане".

Трябва на живот и смърт да променяме кривия балкански свят

който предците ни са изградили с въздигнатата до национален химн поговорка: "Наклонена глава сабя не я сече".
- А дали въобще е възможно да ни се получи?
- Да. Отричането на възможността за промяна е отричане на Живота. Смисълът на Живота е в промяната! Астрологията е полезна за това, защото обяснява какво най-добре може да се направи във всеки момент. Как и в кои сфери можем да получим максимален резултат с минимум усилия. Четем го в "Еклесиаст" от Библията: "Всяко нещо има своето време. Време да се сее и време да се жъне". Та астрологията ни ориентира относно "сеитбата" и "жътвата" на Здравето, Любовта, Парите, Славата...
- До каква степен кармата е наследствена?
- По-важното е, че сега генерираме кармата си за следващите години и дори животи. (Едва ли все още има някой, който да не е приел идеята за прераждане - дори фактът, че чете тези редове го потвърждава). Ще дам ясен пример. Всички ние с пасивността си споделяме зловещата карма на убийството. Защо? От доста време близо до Стара Загора стотици невинни норки са убивани с ток - дерат ги полуживи, за да не се изгуби блясъка на кожата им. Всички знаят за това. Но нищо не следва. Примерите като този са хиляди: кланици, краварници, зоопаркове, циркове... И не трябва да питаме "Защо, Господи?", когато ни сполетят нещастия като наводнения, суша, бедност или прости политици.
- А ако трябва да се опълчиш срещу някой гадняр, но те е страх да не си замърсиш кармата, как трябва да постъпиш?
- Ако си се довел до положението да защитаваш убежденията и себе си от гадняри, значи така е трябвало да стане и те са поредните твои "учители". За съжаление, но може би и за радост, ще ти се наложи да действаш, отчитайки библейската мъдрост, че не трябва да хвърляш бисери на свинете, защото те няма да ги оценят... И така - къде с грухтене, къде с приказка ще трябва да минеш през този урок. При всички положение калта е гарантирана!
- Какво казваше Ванга, с която вие бяхте достатъчно близък, за астрологията и нумерологията?
- Същото, каквото и за квантовата физика - нищо! Защото астрологията е наука, подобна на математиката, а необикновените хора като леля Ванга черпеха информация не от света на логиката и рационалното, а от необяснените все още енергийни полета на Вселената.
- Какво ви накара да пишете книга за астрологията? С какво тя ще е по-различна от десетките на същата тема, излезли досега?
- Именно изобилието от "страшни" истории, прогнози и предсказания, които се приписват на клетата древна Астрология, накараха издателите от "Апостроф" да потърсят чрез мен гледната точка на рационалния прочит. Като класически представител на зодия Дева с асцендент Козирог и почти всички планети в 8 дом (кратка и изчерпателна визитна картичка за изкушените) и член на Съюза на българските астролози "Иван Станчев", мисля, че е необходимо да популяризирам и демистифицирам астрологията. Така, както няма нищо зловредно и злокобно в едно интегрално уравнение, така не може да има нищо мрачно и прокълнато в който и да е хороскоп. Всеки опит на разни хора да се почувстват значими, тълкувайки превратно астрологичните карти, говори по-скоро за медицински, а не за астрологичен проблем. Казано на кратко - книгата, която ще излезе на книжния пазар в началото на ноември, предлага на широката публика ясен прочит на задачите и уроците, които стоят пред всеки един от нас в края на тази година и цялата 2017 г. Без езотерика, без окултизъм, без мистификация! Като възпитаник на Националната природо-математическа гимназия смятам, че математическият модел, който астрологията е създала, за да обясни и прогнозира процесите, е най-разбираемият за човечеството на този етап от развитието му. Като възпитаник на Националната академия за театрално и филмово изкуство пък съм се постарал да предложа едно по-образно и наситено с преживявания пътешествие в красивия свят на най-древната човешка наука - Астрологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай