Древен черен саркофаг откриха археолози в Египет

Снимка: Ройтерс/Mohamed Abd El Ghany

Древен черен саркофаг откриха археолози в Египет | StandartNews.com

Египетски археолози откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг, който е бил недокоснат в продължение на 2000 години. Откритието веднага задейства вълна от слухове, суеверия и подозрения, предаде БГНЕС.

В саркофага бяха намерени три скелета, плуващи в кафеникаво-червеникава течност, която изпуска ужасяваща миризма. Египетското министерство по антиките е назначило екип от археолози, за да отворят реликвата, която е била намерена на строителна площадка, съобщи Би Би Си Част от първоначалните предположения бяха, че в саркофага може би лежи мумията на Александър Велики или че съдържа смъртоносно проклятие.

Според египетските медии археолозите успели да отворят саркофага само около 5 см, преди острата миризма да ги накара да преустановят проучването. По-късно те го отворили отново, но този път с помощта на военни инженери. „Намерихме осанките на трима човека в това, което изглеждаше като семейна гробница... За съжаление мумиите вътре не са в най-доброто състояние и само костите са останали от тях", заяви Мустафа Уазири, генерален секретар на Съвета по антики.

Пред медиите той говори за страховете, че отварянето на саркофага може да доведе до отключване на древно фараонско проклятие. „Ние го отворихме и – слава на Бога, светът не потъна в тъмнина", заяви Уазари пред медиите. „Аз бях първият, който навря цялата си глава в саркофага... И ето ме тук стоя пред вас... и съм напълно добре", допълни той. Независимо от това изявление местните медии подчертават, че районът е бил евакуиран заради опасността токсични изпарения да излязат от гробницата.

Според експерти трите скелета вероятно са на войници от времето на фараоните. Един от черепите има пукнатина, която силно наподобява рана от стрела. Един бюст от алабастър също бе открит в саркофага, като неговите черти не са познати на учените.
Саркофагът е с размери почти 2 м височина и 3 м широчина, като това е най-големият откриван до този момента. Теглото му е 27 тона и се смята, че е от 323 г. пр. н. е., сред смъртта на Александър Велики.

Археолозите ще продължат да проучват гробницата, за да се опитат да разберат кога точно са починали хората вътре в нея и как са живели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай