Вежди извая Паисий в Плиска

Вежди извая Паисий в Плиска | StandartNews.com

Вежди Рашидов извая Паисий за Алеята на писателите в „Двора на кирилицата" в Плиска. Създателят на културно-историческия комплекс Карен Алексанян преди време покани големия скулптор да бъде автор на монумента, а тържествената официалната церемония по откриването се състоя вчера – в деня на Свети Паисий Хилендарски.

Заедно с бюст паметника на хилендарския монах бяха открити и бюстовете на Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров, сътворени от Красимир Ангелов, Константин Симеонов-Костика и Владимир Киров. Дарител на четирите произведения на изкуството е 84-годишната учителка Йорданка Савова от Шумен, известна писателка и краевед. Нейното име е написано под постаментите в знак на признателност пред уникалния й жест.

Вежди Рашидов, който е и председател на парламентарната комисия по културата и медиите, поздрави сърдечно Карен Алексанян и Йорданка Савова за всеотдайната им дейност за популяризиране на националното духовно наследство. Той им връчи почетни плакети на Народното събрание.

„Възхищавам се на вдъхновението, с което сте се посветили на толкова благородно дело, дано да увлечете след себе си нови последователи в името на популяризирането на духовността. България има нужда от хора като вас", каза Вежди. Той сподели, че не е могъл да откаже да направи паметника на Паисий, защото създателят на „Двора на кирилицата" Карен Алексанян върши свято дело и прославя нашата азбука, която сплотява славянството. „Един арменец ни дава пример как да пазим българските ценности", коментира още Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай