ТЕМА: Орфей оживява в Двореца

Показват 62 съкровища от колекцията на Васил Божков, 16 от тях - за първи път

ТЕМА: Орфей оживява в Двореца | StandartNews.com

Орфей и аргонавтите оживяват в Двореца.

Националната галерия и Фондация „Тракия" представят официално днес първата по рода си изложба „Златното руно. Пътят на аргонавтите". Хитът в нея са 62 експоната от личната колекция на един от най-богатите хора в Източна Европа - бизнесменът Васил Божков. 16 от тях никога досега не са били излагани пред публика.

Великолепните произведения на древните майстори ще преведат софиянци и гостите на града по стъпките на приказното приключение на аргонавтите и ще ги отведат в свещени места – Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето – Колхида, на свещения остров Крит.
Два съда с изображения на тракийския цар и певец Орфей върху позлатени кантарос и ритон, ще бъдат акцент в изложбата. Те са единствените, открити досега. Изложението включва златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др.

Златното руно е оставило трайни следи в колективната историческа памет като символ на новия живот, плодородието, царската власт и връзката с боговете. Жертвоприношението на свещения златен овен, пренесъл Хела и Фрикс в Колхида, е представено в сцена върху сребърния кантарос с позлата, поставен в центъра на изложбата, казват организаторите.

Сред непоказваните досега предмети от колекцията на Божков е и сребърен ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера. Върху два сребърни съда пък се появява образът на Тезей - най-известният герой на Атика в Античността. Посетителите ще могат да видят масивен златен кантарос от ХІІ-Х в. Пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. пр. Хр., сребърен позлатен кантарос с изображения на Херакъл

Куратори на изложбата са д-р Любава Конова – специалист по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова. Те са подготвили и реализирали над 30 временни изложби в България и чужбина, както и раздели от постоянните експозиции в Националния исторически музей.

Артефакти от Колекция Васил Божков се представят пред публика за седми път. Негови съкровища са участвали в изложенията „Спасените богатства на Древна Тракия от Колекция Васил Божков" през 2009 г. в Москва, „Тракия и Древният свят" в НИМ – София през 2011 г., „Тракийско злато от България. Легендите оживяват" в Държавния исторически музей в Москва през 2013 г. и др.

Показа в Москва ритон
с глава на Македонски

Уникален експонат изпрати пред септември 2013 г. колекционерът Васил Божков за българската тракийска изложба в Москва. До този момент безценният артефакт не бе показван дори на снимка. Сребърният ритон с позлата с протоме на кентавър бе хит на изложението. Извивката на ритона завършва с глава на митичното животно, но тя силно наподобява образа на Александър Македонски. Находката е датирана от II-I пр. н.е.
Фондация "Тракия с музей Васил Божков" шашна преди 5 години руските ценители на тракийската култура и със златна маска от началото на V век преди н.е. Тя е по-ранна като изработка от легендарната златна маска на Терес, намерена от археолога Георги Китов (1943-2008) в могилата Голямата Косматка през 2006 г.

Бизнесменът превръща Телефонната палата в музей

Всички чудеса от колекцията на Васил Божков ще могат да се видят до 2 години в нов музей. Крупният бизнесмен купи през 2016 г. Телефонната палата от БТК за 17 милиона евро и възнамерява да я превърне в малък Лувър.
Наскоро главният архитект на София Здравко Здравков разреши изграждането на още един - 7 етаж. Той според проектите ще бъде панорамен и изцяло стъкмен. Покривът на палатата, който е в окаяно състояние, ще бъде основно ремонтиран. Идеята е от скатен да стане мансарден – като на Централна поща, чиято сграда е на отсрещния тротоар. Така двете сгради ще си кореспондират отлично.
Фирмата "НГ Пропърти", която е собственик на сградата, и в чието управление е Васил Божков, оповести, че екип от експерти на знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.
Те ще бъдат официално представени до края на годината. В историческата сграда ще има и културен център. Експерти определят колекцията на Васил Божков като една от значимите световни.
Телефонната палата е построена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Тя е с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно ниво, а площта на прилежащия терен е 4100 кв.м. Първата телефонна палата в България е защитен паметник на културата. При ремонта фасадата й ще бъде запазена.
В тази сграда ще се прави музей, голяма зала и административна част, ще се реши и проблемът с паркирането от към улица "Гурко". Това е добър пример за запазване на тези сгради, коментира преди дни арх. Здравков.
Сега в Телефонната палата се помещават няколко нощни заведения и ресторант, които скоро ще бъдат принудени да напуснат сградата.

Над 3000 съкровища в колекцията

Колекция Васил Божков се състои от над 3 000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до днес. Съставена е от разнообразни групи паметници, изработени от различни материали, датирани от неолита до късната античност. Най-древните артефакти в колекцията са на повече от 7000 години.
Предметите са откупувани от цял свят в продължение на десетилетия. Някои от тях са спечелени на търгове в най-големите аукциони "Сотбис" и "Кристис", но има и изкупени от частни колекционери и музеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай