20:40 ч.

05.12.17

2 мин.

0

1

0

Славчо Мерджанов с изложба за старинните къщи на Пловдив

от редактор |

Славчо Мерджанов с изложба за старинните къщи на Пловдив

Изложба с акварелни рисунки на архитект Славчо Мерджанов, наречена „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери" бе открита в Балабановата къща в Стария град. Организатори на събитието са Общински институт „Старинен Пловдив", Съюз на архитектите в България-Дружество Пловдив и Камара на архитектите в България-Регионална колегия Пловдив.


Архитект Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в село Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (днес НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цял живот. „Аз съм деен човек, който не може да стои без работа. Затова, след като се пенсионирах, започнах да рисувам. Понеже обичам паметниците на културата, досега съм творил само такива обекти. За първата изложба нарисувах над 170 картини на български църкви и манастири на Балканския полуостров. Втората ми изложба бе посветена на художника Васил Стоилов, който ми беше преподавател в института - сътворих над 30 копия на негови картини. В третата изложба пресъздадох старинните черкви в Пловдив и Асеновград - над 100 творби", разказа Славчо Мерджанов.


Настоящата изложба „Старинните къщи на Пловдив – разпиляна броеница от бисери" е четвърта подред за автора и е посветена на дейността на НИПК – филиал "Тракия" и Управление „Старинен Пловдив" на територията на Стария град. В повече от 100 акварелни рисунки присъстват почти всички старинни къщи и ансамбли, създадени, благодарение на успешната работа между двете институции.


„Изложбата е композирана от ансамбли от сгради – паметници на културата и от отделни обекти – също паметници. За най-живописните от тях са представени повече рисунки. В рисунките по архитектурен подход са отразени най-характерните им елементи с максимална точност и пропорции. Основа за това е вярната рисунка не само на сградите, но и на обстановката около тях", сподели Славчо Мерджанов.


„Това е изключително ценна изложба - колкото за дейността за един архитект с цел съхраняване паметта на пловдивската възрожденска архитектура, толкова и като средство за възпитание и обучение на младото поколение в духа на любов към родната архитектура. Истинско вдъхновение за младите хора да живеят, да се развиват и да творят в една изключително красива родна среда", описа впечатленията си Румяна Пройкова, дългогодишен служител в НИПК-филиал „Тракия" и архитект-проектант на едни от най-значимите обекти на територията на Стария Пловдив.
На премиерата дойдоха много колеги на автора - архитекти, проектанти, реставратори, негови приятели и почитатели на изкуството. Изложбата продължава до 7 януари.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

.,.,,. · 21:24 · 05.12.2017
,,.,.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент