Протест за пари на фестивала в Кан

Протест за пари на фестивала в Кан | StandartNews.com

82 жени от света на седмото изкуство поискаха на международния кинофестивал в Кан равно заплащане за жените.

Това бе безпрецедентна и изцяло женска акция на фестивала в курорта на Френската Ривиера. Участничките в нея, сред които бяха председателката на журито, австралийката Кейт Бланшет, и френската режисьорка Анес Варда, изкачиха прочутите стъпала в Кан, давайки символично израз на желанието си за еднакви възможности с мъжете.

"Отправяме предизвикателство към нашите правителства и власти да приложат законите за равенството в заплащането", каза Варда. Тя подчерта, че е дошло "време всички стъпала в нашата индустрия да бъдат достъпни за нас", жените.

Броят на участничките в акцията - 82, не бе случаен. Точно толкова жени са били номинирани за наградата "Златна палма" от началото на фестивала в Кан през 1946 г., мъжете са 1688. А само две жени, самата Анес Варда и новозеландката Джейн Кемпиън, са получавали "Златна палма", срещу 71 мъже.

В акцията участваха още Салма Хайек, Марион Котияр, Клаудия Кардинале, както и всички жени-членове на журито. Фестивалът в Кан вече изпрати силен сигнал в подкрепа на жените - повечето от членовете на журито тази година са представителки на нежния пол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай