Показват нефритената катарама от Калиакра - Култура - Стандарт Нюз


19:40 ч.

12.02.18

1 мин.

0

2

0

Показват нефритената катарама от Калиакра

от редактор |

Показват нефритената катарама от Калиакра

Нефритената катарама, открита от директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова и златната огърлица от Хераклия Синтика, намерена от директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински са хитът на тазгодишната Националната изложба "Българска археология 2017". Тя ще бъде официално открита в петък в НАИМ-БАН.


Софиянци и гостите на града ще могат да видят още бронзовата флейта от Деултум, антропоморфните статуетки от къснонеолитното селище при Дамяница, златния амулет от селищна могила Юнаците, червенофигурният кратер от Аполония (Созопол) мраморната статуя на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско.


340 експоната от 22 обекта съдържа изложбата. Тя представя находките на родните археолози през изминалата година. Повод за организирането на изложбата е денят на археолога 14 февруари.


„С годините „Българска археология" се наложи като символ на партньорството между широк кръг от музеи от цялата страна, на признанието към труда на българския археолог и на желанието да споделим откритията си с широката публика", коментира доц. Вагалински.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:25 · 13.02.2018
Ало доцeнтката на ръка ли щe си глeдама сeга !
Потребител · 07:22 · 13.02.2018
Абe тъпанари и виe ако стe архeолози , можe ли да нe си сложитe ръкавици, като показватe такива стари находки или да нe си показватe пръститe , а да я сложитe на масата ,наврeмeто и в Приморско на остров Свeта Елeна когато сe откриха , части от свeтията пак нeси сложихтe ръкавици , а пипахтe с кирливитe си ръцe ,има бактeрии по пръститe и соли които унищожават ,артeфактитe глупаци тъпи , псeвдо архeолози!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент