Почетен "Аскеер" за Васил Михайлов

Почетен "Аскеер" за Васил Михайлов | StandartNews.com

Васил Михайлов ще получи "Аскеер" за цялостно творчество на 24 май в Театъра на българската армия, където играе вече половин век. Големият актьор, който тези дни черпи за 80, е сред създателите на арт наградите във военната трупа. Да припомним, че през март той отказа да вземе Икара на Съюза на артистите.

Състезанието за статуетката на Чапа и за пликчето с пари от спонсорите очаквано е най-ожесточено между мъжете с водещи роли - така, както беше и на Икарите. Един срещу друг са изправени трима приятели - Деян Донков за Калигула в Народния и за Хари в „Палачи" на Театър „София", Захари Бахаров като Бай Славе в „Чамкория" на "199" и Юлиан Вергов като адвоката Басов в „NеоДачници" на Народния. Трудно е да се правят прогнози. При дамите с главни персонажи няма изненади: Александра Василева в „NеоДачници" срещу Теодора Духовникова в „Лисичета" и Мария Стефанова в „Три високи жени" - и трите спектакъла са на Народния, който влиза в битката с 14 номинации. Логично е да победи Мария Стефанова.

При господата с поддържащи партии конкуренцията е между Александър Хаджиангелов в „Петел", Малин Кръстев в „Зимата на нашето недоволство" и Явор Бахаров в „Редки тъпанари". Най-силен е Малин Кръстев. При жените с поддържащи персонажи също не може да се прогнозира, тъй като и трите правят силни роли - Ана Пападопулу в „Лисичета", Василена Атанасова в „Зимата на нашето недоволство" и Стефка Янорова в "След репетицията".

За изгряваща звезда ще се състезават Веселин Петров в „Кралят Елен", Делян Илиев за режисурата на „Три сестри" в Смолян, Неда Спасова в „Бесове". Журито за режисьорите трябва да избира между Бина Харалампиева за „Лисичета", Галин Стоев за „Танцът Делхи" и Иван Пантелеев за „NеоДачници". В категорията "Най-добро представление" конфигурацията е почти същата - но с „12-те гневни" вместо "Лисичета".

Една от следните три дами ще получи "Аскеер" за пиесата си - Оля Стоянова за „Цветът на дълбоките води", Неда Соколовска за „Закачане", Йоана Мирчева за „Изход".

Номинираните художници за декори и костюми са Васил Абаджиев, Марина Райчинова, Свила Величкова, Нина Пашова, а композиторите са Асен Аврамов, Мишо Шишков-син и Петър Дундаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай