14:45 ч.

02.08.18

1 мин.

0

1

0

Операта в Пловдив ще се строи на мястото на бившия партиен дом

от редактори |

Операта в Пловдив ще се строи на мястото на бившия партиен дом

Снимка: БГНЕС архив


Някогашният партиен дом в центъра на Пловдив ще бъде съборен, като на негово място ще бъде построена сграда за операта. Преди това обаче ще трябва общината да намери къде да премести администрацията си, която в момента се помещава в 12-етажнaта сграда, като това може да забави процеса за неизвестно колко време, съобщава Дневник.


Това решение взеха днес общинските съветници в града след почти двучасови дебати. Те отхвърлиха и предложение на кмета Иван Тотев по въпроса да се проведе местен референдум "с бюлетинки".


Инициативата за изграждане на опера в града е на фондацията "Дом за Пловдивската опера". Мястото също е едно петте, които те са предложили, след дискусии с граждани. Критици на техния проект са от Камарата на архитектите в града. Според тях мястото не е достатъчно добро за опера, а сградата, която ще бъде съборена, има висока архитектурна стойност.


По план на фондацията бъдещата сграда би струвала 30 млн. лева, като очакваните приходи годишно биха били 2 млн. лева, а разходите - 500 хил. лева. Фондацията планира да кандидатства за нисколихвен кредит от европейския фонд за инвестиции в градски проекти - JESSICA. "При тези приходи и разходи проектът ще се изплати за 20 години", каза председателят на фондацията Лъчезар Фратев пред Дневник.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:40 · 02.08.2018
Европейските фондове не биха дали 30 милиона за да може 20 от тях потънат в нечий джоб. За щестие парите са толкова много, че и държавата няма да им ги даде.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент