ОБЗОР: Виторио Тавиани напусна брат си Паоло

ОБЗОР: Виторио Тавиани напусна брат си Паоло | StandartNews.com

Световноизвестният кино дует "Братя Тавиани" вече няма да е същият - Виторио, по-възрастният от прочутите режисьори, се пресели в Отвъдното на 88. Дъщеря му Джована е казала пред италианските медии, че е бил болен от доста време насам.

Виторио започва да учи право в Университета на Пиза, но напуска, защото му е по-интересно да се занимава с кино. Братята, родени в Тоскана, са повлияни от срещата си с неореалистичната драма "Пайза" на Роберто Роселини. С брат си Паоло, който не е много по-млад от него, пишат сценарии и режисират късометражни филми. Първият от тях е през 1954-а: "Miniato, luglio '44". В него разказват как нацистите избиват жителите в родното им градче. Дебютът си в игралното кино правят с "Човекът, който трябва да бъде унищожен" (1962) с Джан Мария Волонте. Творческият тандем снима "Свети Михаил имаше петел", "Под знака на скорпиона", "Алонзанфан", "Хаос", "Нощно слънце", "Фиориле", "Сродства по избор", "Ти се смееш". За заглавието на филма си "Добро утро, Вавилон" братята казват, че е своеобразен поздрав към Холивуд от зората на киното. "Холивуд беше олицетворение на Америка - мястото, където ден след ден се събират хора, водени от стремежа да открият ново средство за общуване и за изразяване. Нашият филм е вдъхновен от епизод, който се развива във Вавилон от филма на Дейвид Грифит "Нетърпимост", обясняват двамата Тавиани.

Геноцидът над арменците в "Чифликът на чучулигите" (2007) е най-силната им и пряма политически творба. Копродукцията на Италия, България, Испания и Франция, снимана изцяло у нас, е по романа на Антония Арслан. В главните роли са Паз Вега, Чеки Карио, Анхела Молина, Стефан Данаилов, Мариус Донкин, Валентин Ганев, Христо Шопов, Христо Живков, Асен Блатечки, Мария Статулова, Ицко Финци, Христо Мутафчиев. Братя Тавиани работят с Марчело Мастрояни, Изабела Роселини, Нани Морети, Шарлот Генсбур, Изабел Юпер, Микеле Плачидо, Летисия Каста.

Те са безпощадни наблюдатели и анализатори на промените, които разтърсват италианското общество, като преплитат във филмите си история, вещ психологизъм и поетика, за което заслуга има и вечният им композитор Никола Пиовани. Виторио и Паоло се редуват да режисират сцени в един и същи филм -всеки гледа, докато другият работи. Толкова са близки и хармонични, че Марчело Мастрояни ги наричаше Паоловиторио. Печелят "Златна палма" в Кан през 1977-а с "Баща-господар" - историята на Гавино Леда, син на овчар от Сардиния, който успява да измъкне от варварското си съществуване, въпреки насилственото противопоставяне на бруталния му баща. През 2012-а си тръгват от Берлин със "Златна мечка" за "Цезар трябва да умре" - история за престъпниците в затвор с висока степен на сигурност в Рим, които се подготвят за публично представяне на пиесата „Юлий Цезар" от Шекспир. Имат "Давид на Донатело"", "Златен лъв" за цялостно творчество във Венеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай