Набират културни проекти за председателството на СЕ

Набират културни проекти за председателството на СЕ | StandartNews.com

Стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Европейския съюз, които ще дадат облика на България, обяви министър Боил Банов на пресконференция за приоритетите на правителството в културата.

Взехме едно много трудно, но според мен много естествено и правилно решение – чрез проектизиране през фонд „Култура" да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната. 45 дни има за кандидатстване, след което специална комисия ще селектира проектите и се надявам до средата на октомври да имаме конкретните проекти, които ще носят имиджово идеите за представяне на страната по време на Председателството", каза още Банов, цитиран от "Фокус".

Парите, които ще бъдат отпуснати за целта са 4 млн. лева. "Това включва покриването на задължителни събития като откриване и закриване на председателството, включва 7 големи събития от сериозен мащаб като изложба в „Лувърна" на Първото българско царство, включва културно обслужване на събития клас А и клас С на делегации, включва големи и сериозни издания, които представят нашето културно наследство и съвременна култура, и ред други неща", обясни Банов.

Всичко, предвидено по ремонтната дейност, ще свърши в срок. След което ние ще продължим в рамките на закона и на средствата, които имаме, да работим за много сериозна конгресна дейност в НДК, каза Банев по повод бъдещето на Националния дворец на културата, на който той е принципал.

Боил Банев обяви също, че няма как да върне Мирослав Боршош като директор на НДК заради обвиненията, които са му повдигнати. "Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как е постигнато това вече е друг въпрос", коментира министърът.

Имаме много практически идеи и такива, които вече реализираме по посока финансово обезпечаване на работата на хората и укрепване на Института. Голямата ни цел е да спазваме всички срокове и да не допускаме компромиси. Онзи ден дори подписахме проект за дигитализация на целия архив. Голямата ни цел е да върнем доверието в Института и в Министерството на културата, разкри Банов.

Друг ключов приоритет са обществените библиотеки и най-вече изпълняване на приетия стандарт, който към момента се изпълнява на 0%. Ключов приоритет е и поправката на закона за начина на финансиране на читалищата така, че да бъдат подкрепени техните дейности най-вече в посока на работещите хора и на качеството. Ключов приоритет са и промените в закона за киното, които да дадат възможност за по-голям брой нови проекти годишно. Много важни промени ще има и в „Сценични изкуства", така че да се даде възможност за устойчивост и прогнозиране и догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия. В „Музеи и галерии" също имаме приет добър стандарт и ще се борим за по-голямо финансиране. Много важен е и Законът за хазарта, каза още министърът на културата.

С всичките ни спорове с Министерството на финансите сме длъжни да намерим общ език и вариант, в който този закон да започне да се изпълнява. Повечето от тези неща са свързани със законодателни промени, по които се работи, допълни той.

Имаме големи проблеми, ще направим всичко възможно за осигуряване на повече средства и за подкрепа на всички театри, концертни зали и читалища, така че да ги привеждаме поетапно в адекватен вид на времето, в което живеем, и на изискванията на европейските стандарти, завърши Банов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай