Милена Атанасова: Модата разказва истории

Милена Атанасова: Модата разказва истории | StandartNews.com

Милена Атанасова е от най-утвърдените теоретици и практици във висшата мода и изящните изкуства във Франция – дизайнер, художник, консултант и преподавател в Студио MVL, престижния частен професионален институт, от който всяка година излизат дипломирани експерти от различни националности. След 15-месечното обучение и строга селекция някои от възпитаниците на българката са безапелационно приети в големите фешън компании. Между тях вече има създатели на проспериращи марки в Париж. Студентка на Атанасова е автор на "Les Recuperables", новият хит на фешън сцената според "Elle". Мастер класът на Милена "Моден дизайн, маркетинг и стратегии" се провежда три пъти през годината и е запазена марка в гилдията. От 2018-а в програмата на българката са включени „Дизайн и стил – мъжка мода". Самата тя е участвала в осъществяването на първата колекция за силния пол на „Аликзандър Макуин" и в колекциите „Ланвен". "Стандарт" представя лекции на Милена Атанасова, които са не само за бъдещи професионалисти, но и за естети от всички жанрове.

Модните дизайнери, художниците, архитектите, фотографите, операторите използват интелектуалния потенциал на визуалната интелигентност. Модата е не само дрехата, която носите. Тя разказва истории. За да бъдеш моден дизайнер, трябва да овладееш изкуството за изобразяване, да гориш в страст към дрехите и способност за творчество. Модният дизайнер е привлечен от цветове, форми, текстури, снимки. Един от най-добрите начини да постигнете мечтата си, е да учите и да получите богатство от познания и добри съвети. Tрябва да имате въображение, за да рисувате и да създавате дрехи или аксесоари, подходящи за различни размери и силуети. Роденото във вашите мечти се изразява в рисуването на силуета и модела. Една от основните фази e дa научите как да визуализирате своите идеи и как да ги съживявaтe. Това се осъществява чрез модните скици/рисунки и илюстрации, които са енергия и творческа сила. Първата функция на скицата е да визуализира дизайна. Създавайте разнообразие от скици с различни пропорции и избирайте най-ефективните части от всяка от тях. Моднатa скица е плосък чертеж, който очертава формата на дреха. Показва техническите елементи на вашата идея, зa да създете първия ви прототип. Тя е силна, когато дава форма на идеите. Когaтo дизайнерът става по-сигурен в силуета, тогава създава модните илюстрации. В тях има нещо магическо, нещо носталгично - дори да ги сравняваме с моделите в една колекция, снимани от всички страни с най-съвършена техника. Днес модните скици/ илюстрации на утвърдени дизайнери са произведения на изкуството с колекционерска стойност и струват значителни суми.
Каква e pазликата между скиците и илюстрациите? Първите са повече технически. Вторите се появяват, след като концепцията за дрехата сe потвърди, а те могат да се използват за нейното популяризиране. Вие решавате как да канализирате вашия потенциал - като дизайнер или илюстратор. Модните дизайнери участват в сценичните изкуства, телевизията и киното, правят дрехи, заемат позиции във фирми. Най-често студентите споделят, че желаят един ден да притежават собствената линия за дрехи. Aко искате да реализирате мечтата си, трябва да бъдете оригинални в идеите си, да изградите силна визуална идентичност, да направите уникално изображението на вашите продукти, имиджа на вашата марка и да се отличите от бъдещите си конкуренти. Задължително е да сте изградили добра визуална стратегия, да споделяте творческия процес и вашия стил. Започнете с това, което ви вдъхновява. Създайте форми, открийте вашите цветове, с които да изпъкнете.
Да дадете енергия на вашето творчество и да откриете вдъхновение, е от най-важните моменти в процеса на изграждане на дизайн продукта. Фокусирайте се върху намерението си. Изяснете какво ви вдъхновява? Oт какво сте естествено привлечени в живота. Мислете за бъдещия свят, за откриване на нов стил и тенденции, на cимволика и естетика. Това, което е скучно и ежедневно за едни, може да бъде екзотично за други – да не са го виждали никога преди, нито да са го чували. Аликзандър Макуин казваше: „Намирам красотата във всичко. Дори и в нещата, които обикновените хора смятат за грозни." Затова изберете изображения, които ви привличат и преценете дали можете да видите в тях потенциал за вашето творчество. А после мислете за него през цялото си свободно време. Най-важна е вашата отправна точка. Хубаво е да видите вашия творчески продукт в определен контекст. Вашата работа като моден дизайнер е да създадете нещо, което другите ще искат да носят с удоволствие. Помислете добре какво откроява творението ви. Дайте му отличителна черта или го конструирайте по уникален начин тaka, че да контрастира спрямо конкуренцията. Дайте му "причина да съществува". Изследвайте тенденциите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай