Коледна песен навърши 160 години

Коледна песен навърши 160 години | StandartNews.com

Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на Jingle Bells. Това е една от най-изпълняваните американски песни. Композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 година, но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември.

Оригиналното заглавие на песента е One Horse Open Sleigh (буквално: шейна, теглена от един кон) и текстът не е свързан с Коледа. Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище, но историци оспорват това твърдение, като казват, че е твърде светска за онова време, за да се радва на подобно изпълнение.

Думите се смятали за недостатъчно изтънчени за средата на 19 век, а песента според мнозина подхождала по-скоро за кръчма, отколкото за деца.

Град Медфорд в щата Масачузетс претендира са е родно място на песента, като се подчертава, че тя била вдъхновена от популярни по онова време местни състезания с шейни.

Но твърдението, оказва се, е спорно, тъй като Пиърпойнт по това време е бил в Савана, щата Джорджия, където бил органист на местна църква. Освен това през август същата година се оженил за дъщерята на кмета на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай