Изложба „Небесни закрилници на дома“ в Криптата на „Св. Александър Невски“

”Небесни закрилници на дома”

Изложба „Небесни закрилници на дома“ в Криптата на „Св. Александър Невски“ | StandartNews.com

На 23 май (вторник), 2017 г., в 18.00 ч. в Криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде открита изложба „Небесни закрилници на дома“ и ще бъде представен каталог, съобщава сайтът "Добротолюбие".

За първи път в Музея за християнско изкуство – „Криптата“ се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a реализацията на каталога е изцяло финансиран от нейния собственик г-н Румен Манов.

Още през 1982 г. г-н Р. Манов дарява първия експонат от своята колекция на нашия музей. От тогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г. дело на Димитър Зограф от Самоков и сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин от 1861 г. заемат ключови места в постоянната експозиция.

Последната инициатива на г-н Манов e изложбата ” Небесни закрилници на дома”, в която са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая, и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

Колекцията е събирана в продължение на десетилетия. Откроява с голямото разнообразие на иконографски теми и високото качество на подбраните творби. 

Основната цел на изложбата е да се постави акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка, търсената закрила и отдадената благодарност към Бога, св. Богородица и светците покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“.

Изложбата ще продължи до 25 септември 2017г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай