Иван Бърнев и Ирмена Чичикова блестят в кино омнибус

Иван Бърнев и Ирмена Чичикова блестят в кино омнибус | StandartNews.com

8 минути и 19 секунди продължава родният омнибус-филм по творби на Георги Господинов. Какво може да се случи през това време? Какви ще са Лицата от последните дни? Защо Апокалипсисът е много лична работа? Може ли човек да се намеси в живота на друг, дори помахвайки с ръка от влака? Кои са закъснелите ни дарове? Какво става в мига, в който светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл? Въпросите са от днес и утре, а отговорите дава мощна компания от режисьори и оператори, които са снимали баш звезди - Светлана Янчева, Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Таня Шахова... и фотографа Симеон Варсано.

Историята вече спори къде точно се е зародила идеята да се навържат в киноформат някои от кратките разкази на Георги Господинов – дали на Меките скали във Варвара или в крайбрежна кръчма в Синеморец. Знае се със сигурност, че когато продуцентът режисьор Владимир Люцканов и световният кинаджия Теодор Ушев се запознават на южното ни Черноморие, и двамата точно в този момент четат сборника на Георги Господинов "И всичко стана луна". И двамата са мислят за екранизиране, и двамата са наясно, че колкото и да са кинематографични историите, които най-четеният автор в България разказва, са труден материал със своята лаконичност и метафоричност. Оттогава минаха 3 години - Тео Ушев избърза и направи "Сляпата Вайша", вече популярна в целия свят. В момента работи над "Физика на тъгата" – също анимация по романа на Господинов. Ето и че филмът-омнибус "8'19" е готов, а в него аниматорът дебютира като режисьор в игралното кино - макар и късометражно.

"Давам си сметка колко трудни за кино и сцена са нещата ми. Не стават за блокбастъри. Затова се зарадвах на предложението на Влади Люцканов да се направи омнибус филм върху мои разкази. Готов е, премиерата ще е на София филм фест през март", каза преди време пред Литературен вестник Георги Господинов, който е и съсценарист на всяка от новелите заедно с режисьорите. Камерната атмосфера на късометражните филми, обединени от темата за Апокалипсиса като много лично преживяване – тих, ням, минималистичен – го поставя в срещуположната на блокбастърите ниша. Но такава е и самата литература, върху която е стъпил филмът. И макар всяка от късите ленти да е правена от различен екип, смълчаност и почит към първоизточника от страна на режисьорите създават общата аура.

От различните на пръв поглед истории се излъчва обща тъга – копнежът по изгубената цялост. Цената, която сме заплатили, за да станем това, което сме.

Първата новела се нарича "Обащиняване".

"Стоеше между клоните като уплашено зверче, трепереше и гледаше към стареца, който беше спрял резачката. Не ви го давам, извика Дребосъка, да знаете". Режисьор е Петър Вълчанов, оператор е Крум Родригес - с участието на Таня Шахова. Любомир Младенов и Диан Загорчинов снимат в метрото "Лицата от последните дни".

Безподобната Светлана Янчева е лицето на тази история. Симон Варсано е Фотографът – безмълвният наблюдател. "В сумрака на стаята, зад гърба й, бавно влиза онзи бивол на самотата и ляга тихо на пода..."

За "Кристин, която маха от влака" Тео Ушев повежда шарена тумба, която се вози в трена за Варна. Зад камерата - Делян Георгиев и Кирчо Проданов. Участват Ирмена Чичикова, Китодар Тодоров, масовка, цигански оркестър, гости, абисинци и други. "Слънцето вече залязваше и залезът по тези равнини обещаваше да бъде безкраен, а надвесената през прозореца Кристин проблясваше като станиолена".Христо Димитров-Хиндо е в главната роля в "Старецът и морето". Режисьор е Надежда Косева, а зад камерата е Кирил Проданов. "Той беше старец, който живееше сам в къщата си на село и ето, вече осемдесет и четири дни се беше заинатил, че няма да продаде тази къща, докато е жив". "Закъснелият дар" е почти 15-минутно one man show на Иван Бърнев - в 10 минусови дубъла под режисурата на Владимир Люцканов. И цели трима оператори зад окото на безстрастната камера - Кирил Проданов, Веселин Христов, Делян Георгиев. "Година и повече, откакто потъна в този паралелен град на скитащи бездомници, който все повече се разрастваше. Харесваше му да е напълно анонимен. Можеше да направи цяла една топография на клошаря".

Цветан Алексиев и млади надежди от НАТФИЗ играят в "Дъщеря" - шестата новела, сътворена от Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Крум Родригес. "Във влака влезе мъж на средна възраст, който носеше на ръце, както се носи дете, голяма парцалена кукла, облечена в детско яке". Изненадващата кино продукция ще има премиера на 15 март от 18 и 30 часа в "Лъки синема" в Пловдив, на 17 март от 18, 30 в "Люмиер" в НДК и на 20 март във фестивалния център във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай