Художничка от Битоля грабна награда в София

Художничка от Битоля грабна награда в София | StandartNews.com

Благица Здравковска спечели първа награда във втория конкурс за съвременно изкуство на престижната столична галерия "Нюанс". След нея са Валентин Митев и Нора Ампова.

Имената на младите таланти от топ 3 бяха обявени при откриването на експозицията с творбите на 20-те финалисти от над 120 участници в тазгодишната благородна надпревара. Изложбата може да се види до 25 февруари. Тя представя пълна палитра с произведения - от класическа живопис до дърво и камък, вдъхновени от широкоспектърна тема „Newance": игра на думи, с намек към английското new /ново/. И тримата отличници са категорични - конкурсът на "Нюанс" е изключително важен за гилдията. Ето какво споделиха още те за себе си, събитието и емоциите, свързани с него.

"Релефната пластика, с която спечелих, е в черно и бяло - иначе животът е шарен. Това е стилът ми. Склонна съм към геометрията - а тя няма нужда да бъде на мода или не, просто е там. Преди се занимавах с литература и поезия, после се захванах с "физическо" изкуство", разказва родената в Битоля Благица Здравковска, която е бакалавър по скулптура в Националната академия в София. Тя е само на 10, когато публикуват неин разказ в Дания. "Казваше се "Каменната девойка". Често гледах огромен камък на село - Вогяни, което е точно по средата между Прилеп, Крушево и Битоля. И си представях, че той всъщност е мома, която е наказана от майка си за непослушание. Реших, че трябва да създам моя митология и така измислих този сюжет. Но не съм била някакъв вундеркинд. После започна нов период в живота ми - скулптурата. Семейството ми продължава да живее в Македония, въпреки че част от него дълго време е било и във Франция", искрена е Благица, която няма средиземноморско ДНК - кръвта от Балканите й е напълно достатъчна. Неслучайно голямата й страст са планините. Обича да се катери, въпреки че е стигала само до 1500 метра надморска височина. Когато е в града, намира време и за изложби. Смята, че в жанра има проблясъци, че се бяга от по-консервативните форми на предишни поколения. Но не открива конфликт между генерациите. "Много ме радват по-стари колеги, които се отнасят с голямо уважение към новите тенденции - и обратното: похвално е, че млади художници продължават една или друга традиция. Има общуване - и това е положителното: никой не е останал излишен или неразбран".

Валентин Митев е завършил специалност "Дърворезба", но в момента се е посветил повече на камъка и метала. Разбира се, винаги е готов да ги комбинира с дървото. "Като че ли дърворезбата не ми е чак толкова много на сърце, доста е трудоемка. А и в скулптурите мога да се отдам на абстракции", споделя художникът. Голямата му слабост извън ателието е тенисът - много го гледа, малко го играе, защото е луксозен спорт. Донякъде е разочарован, че Григор Димитров не дойде за турнира в София, но го разбира - и той е човек. За Валентин най-великият на корта е Федерер – свръх герой, жива легенда.

Нора Ампова също акцентира върху факта, че почетната трета позиция в "Нюанс" е първата награда в кариерата й. "Щастлива съм, а сега е важно повече хора да видят изложбата. Моите дигитални рисунки се появиха, след като се роди дъщеря ми Леа. Мога да ги правя, докато се занимавам с нея - тя благородно ми позволява да имам време за новия ми жанр. Обикновено боравя по-класически, но сега се опитвам да запазя стила си - или може би по-скоро се забавлявам. Тези принтирани дигитални рисунки са леки, ефирни, ненатоварващи като излъчване и послания - може би дори малко сюрреалистични. Както се чувствам и аз сега.

Но за мен вече има някой, който е преди изкуството - и това е моето момиченце. Тя дори успява да си бъде самодостатъчна, докато аз работя. Респектирана съм от това малко същество, благодарна съм, че ми дава тази освободеност. Баща ми и брат ми харесаха рисунките - пък и смеят ли да кажат нещо друго. Не съм зарязала хартията, но вече се разглезвам от дигиталния подход, защото той позволява да започваш отначало, да променяш. Живописта като платно и бои остава малко по-назад засега", искрена е сестрата на Влади Ампов-Графа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай