Джаз изпълнителка от Косово ще представи свой албум в София и Плевен

Джаз изпълнителка от Косово ще представи свой албум в София и Плевен | StandartNews.com

Косовската албанка Илире Авдиу ще представи дебютния си албум A Night in Prishtina в София и Плевен по покана на сдружението за съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship, съобщиха организаторите, цитирани от „Дневник".

Концертът в столицата ще се състои на 7 септември в джаз бара на улица "Кирил и Методий" 27 с начален час 22:00, а плевенското участие ще е на 8 септември като част от второто издание на "Есен джаз фест", който ще се проведе в парка на Регионалния исторически музей в Плевен под кураторството на платформата за алтернативна култура "Аларма пънк джаз".

Илире Авдиу е родена в Прищина през 1987 г. и завършва класическа музика със специалност кларнет в университета на родния си град, където посещава мастър класове при световно признати кларнетисти като Флоран Еу, Ведран Туце, Стоян Димов и Джеф Брадфийл. Участвала е в множество разнородни формации в родината си, включващи класическа музика, джаз и поп.

През пролетта на 2017 г. издава дебютния си самостоятелен албум, който ще представи за пръв път пред българска публика този септември. Шестте композиции в него са в стил етно-джаз и дръзват да подредят в музикален букет пъстротата на балканския фолклор в комбинация с различни течения на джазовата и кабаретната музика, примесени с фини класически препратки. Освен парчетата от албума Илире ще изпълни за пръв път пред публика и част от втория си албум, над който работи в момента, съобщават организаторите на гастрола.

В София и Плевен албанската изпълнителка ще си партнира с трима български музиканти от младата ни джаз генерация – Станислав Арабаджиев на пианото, Михаил Иванов на контрабаса и Стефан Горанов на барабаните.

Илире Авдиу е шестият гост на сдружение Balkans – Ways to Friendship от създаването му в края на 2016 г. Досега в България по негова покана акостираха джаз квартетът NaissBlue от Ниш, етно-фънк алтърнатив рокаджиите Popečitelji от Крагуевац, словенската джаз-рок банда Divje Jezero (заедно със сръбските си колеги Jayus Jazz) и македонските етно-прог метъли Chromatic Point, които представяха музиката си в София, Пловдив, Велико Търново и Ловеч. Сдружението се финансира изцяло от лични средства на участващите в него и цели по-задълбочено опознаване и сближаване между балканските народи и култури с фокус върху младите генерации и алтернативните форми на изкуство.

Билетите за софийския концерт ще се продават на входа на клуба в деня на концерта срещу 15 лева, а в Плевен входът е свободен. За най-нетърпеливите посетители в София организаторите са предвидили тематични подаръци с всеки купен билет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай