Духът на Джон Ленън още броди из "Дакота билдинг"

Духът на Джон Ленън още броди из "Дакота билдинг" | StandartNews.com

Фиона Дейвис е позната на бг публиката с романа си „Момичетата от хотел „Барбизон" („Кръгозор"). В новата си книга „Наследницата от Дакота билдинг" тя отново пренася читателите в Ню Йорк, като основната част от действието се развива в най-емблематичната луксозна жилищна сграда в мегаполиса. Авторката предлага завладяваща история за две жени от различни епохи. Сара Смайт пристига от Лондон, за да бъде новата лейди мениджър на „Дакота", която скоро ще отвори врати за първите си обитатели през 1884 г. 100 години по-късно Бейли Камдън е интериорен дизайнер и получава задачата да ремонтира големия луксозен апартамент на братовчедка си в прочутата сграда. Това, което Бейли открива в мазето, ще преобърне не само всичко, което е знаела за корените си, но и напълно ще промени битието й. "Живях на Ъпър уест енд 25 години и съм минавала покрай Дакота билдинг стотици пъти, взирала съм се в огромните прозорци, чудела съм се какво ли е да живееш там. Успях да вляза в Дакота чрез доста връзки и с помощта на няколко усложливи хора от сградата. Тя е претърпяла много промени от откриването си през 1884 г. в края на Сентръл парк, когато мястото е било описано във вестник като „камънаци, блата, кози и колиби". Преди 80-те години на 20 век двама от обитателите вече били махнали историческите детайли от интериора на апартаментите си и ги заменили с мъхести килими и огромни огледала от тавана до пода. Хенри Харденбърг, реалният архитект на Дакота билдинг и на още забележителни сгради има малка роля в романа", казва авторката пред Leslielindsay.com.

А ето и кои са най-интересните факта за култовото място.

1. Сградата е магнит за богатите и известните още от самото си отваряне през 1884 г.
Говори се, че всички апартаменти били наети още преди тя да отвори врати, благодарение на невероятно позитивна статия в New York Times. Семейство Стайнуей са от първите. Твърди се, че Чайковски е живял там, въпреки че той умира през 1883 г. Сред звестните съседи са Харлан Кобен, Джуди Гарланд, Ленард Бърнстейн, Джон Ленън и Йоко Оно, Боно от U2, Джак Паланс, Лилиан Гиш, Борис Карлоф, Розмари Клуни.

2. Хората обичали да се шегуват, че сградата била толкова далече на запад от оживения център на Ню Йорк, че можело направо да я построят в някой от щатите Дакота.

3. Основателят на компанията за шевни машини „Сингер" Едуард Кларк поръчва изграждането на „Дакота" – жилищна сграда за 60 семейства, включително и неговото. Построяването й струва един милион долара. Подът в апартамента на Кларк бил инкрустиран със стерлингово сребро. Кларк умира две години преди пусковия срок.

4. Всички апартаменти са различни - най-големият е с 16 стаи. В края на 19 век дори и най-луксозните жилища не са били възприемани като по-доброто място сред богатите американци, които обитавали големи семейни къщи.

5. Архитектурните историци се опитват да сложат име на стила на „Дакота" – наричат го "германски ренесанс" и дори "готическо възраждане". Някои забелязват силно френско влияние, но в крайна сметка го определят като "щастлива смесица". Архитектът на „Дакота" Хенри Харденбърг по-късно строи а хотелите „Плаза" и „Уолдорф-Астория".

6. На 8 декември 1980 г. Джон Ленън е убит от Марк Дейвид Чапман пред "Дакота билдинг". Музикантът умира в болница „Рузвелт" на 40 години, след като излиза албумът му Double Fantasy.

7. Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно се местят да живеят в "Дакота" през 1973 г. Японката остава там и след смъртта на мъжа си и според статия в New York Post тя е видяла духа на Джон зад бялото му пиано. „Не се страхувай. Все още съм с теб", й казал той.
Още приживе Ленън споделил с Оно, че бил виждал „духа на плачеща жена", която се разхождала из коридорите на „Дакота".

8. Свитън Бирмингам твърди в книгата си от 1996 г. „Живот в „Дакота", че в апартамента на Ленън и Йоко Оно са скрити пари под пода в голямата спалня. Бордът на кооперацията отказва да бъде разрушен подът, за да се открие истината.

9. Архитектът Хенри Харденбърг решава да не прави противопожарни изходи, а вместо това обилно сложил кал от Сентрал парк между пластовете тухли на пода - и като противопожарно средство, и като шумоизолиращо.

10. Забранено е на обитателите да изхвърлят оригиналните врати и полиците над камините.

11. Процесът за кандидатстване за закупуване на жилище в момента е направо влудяващ - към молбата вървят 1000 долара и финансови извлечения и документи за платени данъци за години назад. Бордът на кооперацията може да откаже без мотивация. Но през 2011-а е обвинен в предразсъдъци и е бил заплашен от съд за
за клевета и расова дискриминация от свой бивш член.

12. От борда на „Дакота" отказват на Мелани Грифит и Антонио Бандерас, Шер, Били Джоел, Мадона, Карли Саймън, Алекс Родригес и Теа Леони.

13. Един от апартаментите с 10 стаи стои за продан вече 10 години. Цената му е паднала от 19,5 на 14,5 милиона долара.

14. Бившият апартамент на Ленард Бърнстейн е най-скъпият - на втория етаж с четири спални и четири бани, библиотека, официална гостна, камина, кухня и пространство за закуска. Струва 25,5 милиона, но е продаден за 21 милиона.

15. В „Дакота" е заснет хорърът „Бебето на Розмари" (1968) на Роман Полански. Тук се намира и апартаментът на вестникарския магнат Дейвид Еймс (Том Круз) от „Ванила скай" (2001) на Камерън Кроу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай