Доцент д-р Бони Петрунова: Завладяхме Берген с легенди от злато

Доцент д-р Бони Петрунова: Завладяхме Берген с легенди от злато | StandartNews.com

Доцент д-р Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей, представи в галерия „Средец" на Министерството на културата резултатите от изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България".

Експозицията беше открита на 1 септември в музея „Бригенс" в норвежки град Берген и продължи до 10 декември. Тя бе част от заключителното представяне на програмата БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства".

"Една от великите мисии е да събираш на духовно ниво хората от различни култури и народи. Точно това прави програмата БГО8 - и затова сме изключително благодарни на всички „донори", на всички, които правят възможно това общуване. В този смисъл изложбата в Берген е апотеоз на цялата програма. Ние в България знаем, че културното ни наследство е изключително богато. Но е друго да го видим в очите на хора, които не го познават. В очите на хората, които до този момент нямаха представа каква култура е съществувала по нашите земи", казва доцент д-р Бони Петрунова. Преговорите за изложбата започват през 2015-а, а година по-късно са сключени договорите. Идеята за реализирането на експозицията се ражда и развива в три основни структури – в министерството на културата, НИМ и градския музей в Берген.

"Трябва да си представите Берген, ако не сте били там. Това е град-музей. Място с изключително богати традиции. Във въздуха се усеща дъхът на изкуството и културата. Ние приехме предизвикателството именно там да представим нашите съкровища. Да представим една непозната - бих казала дори на българите култура, каквато е тракийската - на нашите северни братя", категорична е Бони Петрунова.

Кураторите, които все още работят в Берген за събирането на артефактите, са Любава Георгиева и Елка Пенкова от НИМ. Те създават много интересна концепция. "Защото идеята ни беше не толкова да покажем огромното количество злато, сребро и скъпоценни камъни, колкото да разкажем приказка. Магическа приказка за това, което са изпратили траките като послание към нашето съвремие. Видях посетители (на откриването дойдоха над 150 души), които не просто бяха впечатлени от богатството или от високата художествена стойност на предметите. Те бяха изумени - все едно попадаха в магически свят. А да постигнеш това в Берген, е наистина голям успех", коментира Бони Петрунова.

12 български музея предоставят някои от най-великолепните си експонати, макар че лишават своите посетители от насладата да ги видят на собствена територия. Хронологическите рамки на материалите са от II хил. пр. Христа истинската, същинската тракийска култура - до IV век след Христа, когато вече има залез. Въпреки късната античност по това време в България се намират изключителни находки.

Сред най-впечатляващите колекции в изложбата за Берген са Панагюрското съкровище, конните апликации от Летница, от могилата при Свирачи, Ивайловградско и т.н. - всичките са представени в много добре съставен и издаден каталог. "Изграждането на концепцията даде възможност да се мине по пътя, по който е вървяла идеята за безсмъртието при траките във времето - и това да бъде разказано по достъпен и приятен начин. Емоционалните преживявания около изложбата нямат цена. Всеки евроцент беше оправдан. Защото в Берген наистина разказахме легенди в злато. Самите истории можеха да бъдат усетени, да бъдат съпреживени. Надяваме се, че в бъдеще ще видим норвежки изложби в България, а ние, разбира се, ще представим там други епохи и постижения на нашите предци", споделя още Бони Петрунова.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева открива официално експозицията. В организацията се включват четири дами от екипа на "Стамболийски" 17 - Екатерина Джумалиева, Маргарита Васева, Маргарита Господинова и Лора Атанасова. 15 експерти от НИМ участват в опаковането, подреждането, реставрирането, изпращането на предметите и подготовката на всички допълнителни аксесоари, които уплътняват визията на всяка експозиция. Министерският съвет осигурява държавната гаранция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай