Артистичният свят си взе последно сбогом с Вели Чаушев

Артистичният свят си взе последно сбогом с Вели Чаушев | StandartNews.com

Стотици близки, приятели, актьори, музиканти и представители на други изкуства дойдоха днес в ритуалната зала на Централни гробища, за да се простят с големия актьор – любимец на няколко поколения българи Вели Чаушев.

"Имах щастието да бъда много пъти с него - по турнета, по спектакли. Ще запомня изключителния му професионализъм и човешката добрина на Вели", сподели са него композиторът, поета и певец Хайгашод Агасян. Прекрасен човек, който заслужава нашето уважение и нашата памет, добави той.

"25 години сме били с Вели в една гримьорна - стол до стол. Имахме диалог с него, как ли не го наричахме - Чауша, Вели, Величко, Велко...", спомня си за него актьорът Светослав Пеев. "Но най-вече беше човекът, който промени в България - не казвам големи думи, рецитацията", признава той. До това време у нас се рецитираше плакатно, с викане, с патос.

А Вели, особено чрез стиховете на Валери Петров, обърна тази представа - започна да се говори чрез изкуството по-откровено и по-доверено пред публиката", убеден е актьорът. Вели Чаушев изигра и великолепни роли, които се помнят, смята той. „Криво ми е, че го няма...отиде си един добър човек".

Вели Чаушев заслужава най-хубавите думи - ходили сме заедно много по рецитали, изпълнявали сме нашите гениални автори и на първо място бих поставила възхищението си от неговото дар слово, от книгите, които написа, разказа за него и актрисата Йорданка Кузманова.

Снощи тя е взела в ръце книгата му "Видения в "Небесния театър", попрочела малко от нея - спомени за негови талантливи колеги от близкото минало, и си казала: "Вели, Вели, кой сега ще те прибави към тези страници?"

Йорданка Кузманова и Вели Чаушев са били заедно на празненство преди Коледа. „Шегувахме се, правихме си комплименти - беше весело.Той беше духовен и горд човек , с достойнство, написа прекрасни неща за родния си Златоград и независимо от някои лични драми, беше винаги усмихнат и с чувство за хумор", признава тя.

Богата е творческата биография на Вели Чаушев. 1961 година е актьор в Държавния сатиричен театър. Нашумява с моноспектакъла си по стихове на Валери Петров - "Разтворен прозорец".

В този театър изиграва и една от най-хубавите си роли - Младия, от пиесата на Валери Петров "Когато розите танцуват". През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки, редовно прави записи за Българското национално радио.

Изявява се и като автор на детски книги: "Сламчови работи" от поредицата "Чичопей" на издателство "Захарий Стоянов" и "Ще се видим довечера" от поредицата "Мелпомена" на същото издателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай