Антонина Стоянова откри в Двореца 3 картини от вуйчо си

Антонина Стоянова откри в Двореца 3 картини от вуйчо си | StandartNews.com

Антонина Стоянова с изненада откри в Националната галерия три картини от своя вуйчо Веселин Стойков - художникът, чиято творба, посветена на Априлското въстание, е сред емблематичните за учебниците по история.
Това се случи в Двореца, където за десети път Фондация „Ценности" награди спечелилите ученици в националния исторически конкурс. В юбилейното му издание те писаха по темата „Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим". От 1998-а насам благотворителната организация на Антонина Стоянова организира своеобразната надпревара, а участниците в нея до този момент са над 1600.

Научното състезание е част от мрежата Eustory, която обединява исторически конкурси от всички европейски столици. Нейният представител Мигел Барос присъства на церемонията в Балната зала на бившия царски дворец, където бе и експозицията с платна на стари майстори, изобразяващи сюжети и пейзажи от България.

Президентът Петър Стоянов /1997-2002/ по традиция връчи отличията на класираните на първите три места, които освен диплом, получават и солидната за всеки гимназист сума от 1000 лева. Призьорите (ако говорят приличен английски) могат да участват и в семинарите на Eustory в европейските страни. Тази година 36 участници предадоха 30 разработки, в които проследяват и изследват фамилното развитие, променено или прекъснато от тоталитарната машина. Журито с председател професор д-р Любомир Огнянов присъди първа награда на Данаил Влахов от ППМГ „Добри Чинтулов" в Сливен за темата „Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията". Две разработки заслужиха втора награда - „Един живот" с автор Мелис Мехмед и „Тръгват си без шум" на Елисавета Петрова. Три научни труда бяха класирани на трета позиция - Дечо Павлов от 91-ва НЕГ „Професор Константин Гълъбов",

„По паважа на комунизма в град Кърджали" на Милица Гечева и Момчил Траянов, „Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя" на Владислав Борисов. "Работейки по тази тема, със сигурност сте се сблъсквали с чувства като посткомунистическа носталгия. По времето на комунизма хората от моето поколение бяха млади и сме склонни да омаловажаваме крайностите, които тази система предлагаше, защото младостта е свързана с романтизъм и хубави спомени. Представете си, че не можете да критикувате никого и нищо в тази система. Днес можете да кажете по радиото, че не сте съгласни с министър-председателя, да пишете срещу президента в интернет. Това тогава не можеше да се случи. За подобно волномислие архитект Чанков от Пловдив лежа 7 години в затвора - и то за безобидни вицове. А Сашо Сладура, любимият на софийската бохема цигулар, бе пребит в концлагера, който комунистите цинично наричаха Слънчев бряг", каза Петър Стоянов. Мигел Барос сподели, че над 90 хиляди ученици от 26 страни в Европа са участвали в историческите конкурси, част от които е и организираният от фондация „Ценности".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай