400 творби на Тодор Цонев в Габрово

400 творби на Тодор Цонев в Габрово | StandartNews.com

В Музея на хумора и сатирата в Габрово от петък гледат творби на един от най-известните родни творци. Експозицията се казва „Светът според Тодор Цонев" - със скулптури, живопис, графика. Съпругата на художника Жана Цонева, дъщеря му Десислава Бетова и кураторът Иво Милев представят 400 непознати или рядко показвани произведения. Серията със сатирични пластики, акварели и рисунки пресъздават духа и образа на социалистическото ни минало по начин, никога невиждан тогава и сега.

Неслучайно карикатурите на Тодор Цонев с главни действащи лица Тодор Живков и обкръжението му са санкционирани от Държавна сигурност. "Светът се променя, но в историята остават хората, които се противопоставят на властта и иронизират несправедливостите", казват организаторите. Изложбата е съпроводена с каталог, представящ за пръв път цялостното творчество на Тодор Цонев. В него има биографична студия от Иво Милев, позоваваща се на архивни материали и непубликувани и неизвестни досега документи. Без цензура са представени размислите на художника, свързани с изкуството, политиката и някои от най-известните личности по онова време.

Сложният живот превръща Цонев в безпощаден критик. Неслучайно през пролетта на 1973-а той се обръща към дъщеря си с думите „Занаятът на твоя баща е да се вре в най-големите мръсотии". Доказателство за това е пасаж във връзка със смъртта на Людмила Живкова. „На 21 юни 1981 г. внезапно умира Людмила Живкова, дъщерята на неговия заклет враг, седем години е била министър на културата и персонаж в много негови карикатури. Записва в дневника си: "Все пак (сам съм изненадан) нещо ми е малко мъчно! Май че беше нещастно това момиче... Нещо пресилено, неспокойно имаше в нея... Защо ли му трябваше това? Бурни напъни и бърза смърт... Бър, бър, бър, дюр... Все си мислех, че някога трябваше да спре, как исках да я посъветвам за това... Да спре. Да се замисли... Може би тогава би намерила по-верния път. Тя бълваше мислите си като машина и се въртеше все в омагьосания кръг на затворените си мисли, в които нямаше ни хоризонт, ни перспектива. Отрицателното и положителното в нея се уравновесяваха до неопределимост. А това беше вече една също преждевременна смърт" (Из Дневник, 21.07.1981 г.)

В началото на 70-те години създателят на Дома на хумора и сатирата Стефан Фъртунов открива Тодор Цонев като генератор на много от новите идеи, залегнали в концепцията за създаването на тази институция. Неслучайно Цонев, който почина през 2004-а, през 1979-а лежи в килиите на Държавна сигурност. През 1989-а Съюзът на художниците показва така наречените „арестувани карикатури" - изложбата и до днес остава най-посещаваната в историята на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай