30 000 посетиха изложба за Светите братя в Прага

30 000 посетиха изложба за Светите братя в Прага | StandartNews.com

Българският културен институт в Прага представя изложбата „Иконография", съобщи сътрудникът му Ангел Маринов.

По думите му в първите два дни след откриването на изложбата, тя е била посетена от над 30 000 души. „Експозицията е посветена на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий, покровители на Европа. В параклиса „Св. Кирил" са изложени 22 православни икони на знакови светци. Мястото за инсталиране на изложбата е специално подбрано. Велехрад е едно от най-известните духовни средища за поклонение в Централна Европа.

Основен архиепископски център е и е бил седалище на св. Методий през 9-и век. Тук той е служил на славянски, тоест на старобългарски език, и се е борил с триезичната ерес, след като е ръкоположен от папа Адриан II за архиепископ на Моравия и Панония през 869 г. Оттук поема към Прага през 884 година, за да християнизира Бохемия. Методий умира във Велехрад през 885 година и вероятно е погребан в старата епископска църква", разказа Маринов. Той обясни, че датата 5 юли е национален празник за Чехия – тогава се чества делото на светите братя Кирил и Методий. „Това е като нашият 24 май. Този празник е доста почитан в Чехия, особено в Моравия. По този повод е открита и изложбата във Велехград, което е свято място в Чехия. В рамките на честването във Велехград, който се намира на около 200 от Прага, ежегодно се събират хиляди хора, за да почетат делото на светите братя", каза още Ангел Маринов.

Той поясни, че изложбата „Иконография" показва реплики на икони, които се съхранява в манастири, галерии и музеи както в България, така и в Гърция, Сърбия, Русия и Румъния. „Събитието придобива грандиозен мащаб. Това ни радва, защото ние се стремим да присъстваме във всяка точка на Чехия, на която може да представим нещо значимо, което да бъде запомнено както от чешката аудитория, така и от многобройните посетители и туристи, посещаващи ежегодно Чехия", коментира Маринов. Той посочи, че изложбата ще е достъпна за разглеждане до края на месец август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай