10-те арт събития на 2017-та

10-те арт събития на 2017-та | StandartNews.com

Важните арт събития придобиха съвсем различен контекст в последните месеци. Те са не просто духовни изживявания и занимания за ценители, а нещо, което да ни помогне да оцелеем в изключително сложния и политически претоварен свят, който е наивно да мислим, че сме изпратили с 2016-та. В размирни времена културата винаги е била най-големият пазител на ценностите и затова ще става все по-важна тъкмо сега. Приготвихме списък с 10-те най-чакани културни събития за следващите месеци - някои български, други по света, всичките обаче обединени от нетърпението ни за тяхното настъпване. Ето кои са те.

1. Оскарите

Остават няколко седмици до обявяването на номинациите. А букмейкъри и зрители вече имат няколко отявлени фаворити. Първият е мюзикълът "La La Land" на режисьора Деймиън Чазел. Той вече попадна веднъж в полезрението на Академията със страхотния "Камшичен удар". Сега обаче романтичния мюзикъл с Райън Гослинг е сред фаворитите за отличието. Най-новият филм на награждавания режисьор Кенет Лонърган, „Манчестър до морето" е другият голям фаворит. Той разказва за живота на самотен чистач от Бостън, който се променя, когато се връща в родния си град да се погрижи за племенника си тинейджър. "Жена на 20-ти век" и новата лента на Мел Гибсън "Hacksaw Ridge", превеждана у нас като "Възражения по съвест", също са сред топ фаворитите. Тепърва обаче ще започва бесния финален бяг, в който различни гилдии в Холивуд ще посочват своите фаворити.

2. "Котките" от Бродуей в НДК

Оригиналният бродуейски мюзикъл "Котките" ще гастролира на цели две дати - 11 и 12 май в зала 1 на НДК. Това ще бъде основният акцент в програмата на Салона на изкуствата. За музикалното събитие от Великобритания пристигат 78 актьори в оригиналния състав на един от най-легендарните мюзикъли в историята, а над 100-членния екип включва и 27 сценични работници. Седем камиона ще превозват атрактивните костюми и техниката за продукцията, както и пищния декор за Града на котките, който ще се строи три дни. Билетите са на цени между 65-125 лв.

3. Новият роман на Милен Русков

Дългоочакваният нов роман на Милен Русков ще излезе през април. Заглавието по всяка вероятност ще бъде "Чамкория".
Феновете на "Възвишение" - в какъвто е неизбежно да се превърнеш, веднага щом прочетеш книгата, нямат търпение да видят какви ги е свършил Русков. Действието ще се развива по времето на гражданската война в България от 20-те години, а разказвачът е шофьор на такси, който говори на стар софийски жаргон с особена духовитост. Историята по всяка вероятност ще бъде пронизана от любимият на българския писател стил - трагикомедията, в която смешното и сериозното са "сплетени в плитка", постоянно се надбягват и надпреварват, печелейки симпатията и интереса на читателя.

4. "Юръп" в София

Пет години след последната си визита в София рок легендите от "Europe" се завръщат в столицата на 16-ти май. В "Арена Армеец" те ще забият по повод 30 годишния си юбилей, който отбелязват със световното турне „The Final Countdown". Шведските рокаджии са емблема за непреходна класика, която издържа проверките на времето и е обичана от поколения фенове. Близо 300 милиона гледания само на най-популярното им парче, чиито първи тонове са сякаш звуковата картина на развяването на победоносни знамена, е най-малкият атестат за качеството на епичната банда.

5. Голямото сбогуване с "Пърпъл"

Два дни по-рано пък ще имаме шанса да видим за последна една от най-великите групи на всички времена - "Дийп Пърпъл".
Концертът ще бъде част от световното прощално турне на легендарните музиканти "Дългото сбогуване". По време на паметното шоу родната публика ще чуе и песни от новия студиен албум на британците "inFinite". Това ще е последният шанс да слушаме на живо феноменалните парчета "Smoke on the Water", "Hush", "Perfect Stranger", "Burn", "Lazy" и много други класики от половин вековния репертоар на бандата.
"Дългото сбогуване" на пионерите на хард рока няма да мине без изненади. На сцената на "Арена Армеец" ще излязат и специални гост-звезди, които за момента се пазят в тайна.

6. "Черното пиле" на Мариус

Мариус Куркински вече игра на няколко пъти в България новият си моноспектакъл "Черното пиле". А през 2017-та предстоят още куп дати за обиколките му из страната, които да затвърдят престижа на представлението. Контактът между Мариус и Николай Хайтов е взривоопасен - вече го видяхме веднъж със в блестящите изповеди на "Сътресение". В "Черното пиле" Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак", „Пазачът на овесената нива" и „Черното пиле". „Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват", споделя актьорът.

7. Кралиците на диското в "Арена Армеец"

Си Си Кеч, Сандра и Саманта Фокс са от онези кралици на диското, които нито времето, нито възрастта могат да детронират. Секс иконите на 80-те и 90-те ще излязат на 29-ти април в "Арена армеец", където светлини, ефекти и звезден блясък ще ни върнат във времената, когато всичко бе по-цветно, освободено и неподправено. Трите ще бъдат звездите на първия концерт на платформата "HITS ONLY", която дава сцена на най-обичаните парчета от целия свят, от всевъзможни години и жанрове.

8. "Трейнспотинг" 2

Един от най-култовите филми на 90-те - "Трейнспотинг", ще се сдобие с продължение, което излиза на голям екран в края на януари. А за родните киномани ще има двойна радост - освен че ще гледаме пак любимите персонажи от старите наркомански истории по книгите на Ървин Уелш и режисурата на Дани Бойл, към тях сега се е присъединила и българка - Анжела Недялкова. Момичето, което нашумя у нас с ролите си в "Източни пиеси" и "Аве", вече изгря в трейлъра, който бе масово споделян в социалните мрежи. Анжела ще застане рамо до рамо с познатите герои, изиграни от Юън Макгрегър, Робърт Карлайл и Джони Лий Милър. Филмът проследява живота им 20 години по-късно и е вдъхновен от продължението на "Трейнспотинг" от Ървин Уелш - "Порно". "Избери живота, избери риалити телевизията, публичното опозоряване, порното за отмъщение, двучасовото пътуване до работа. После избери същото за децата си, само че още по-лошо", се казва в краткия надъхан анонс, който перифразира култовия монолог от оригиналната лента.

9. Завръщането на Фил Колинс

През последните години Фил Колинс се бореше с тежка депресия и сериозен алкохолизъм. Легендарният вокал на "Дженезис" бе обявил, че няма за какво да живее - и трите му деца пазели дистанция от него, а той се провалил като баща.
„Спрях работа, защото исках да бъда баща на семейството си. За лош късмет, щом се оттеглих, семейството ми се разпадна... Тогава започнах да пия."
Колинс обаче реши да не се дава без бой и обяви голямото си завръщане с турне идното лято. Той ще има пет представления в Лондон, следвани от два концерта в Париж и Кьолн. Турнето е озаглавено „Още не съм мъртъв, жив съм", а заклетите фенове на барабанистът и вокалист ще могат да чуят "In The Air Tonight", "Another Day In Paradise" и много други от великите му хитове.
През соловата си кариера Колинс е продал над 100 милиона албума, а други 150 милиона – с „Дженезис". През последните години Фил писа музика за песните към филма „Тарзан".

10. Осмите "Стар Уърс"

Всеки декември вече е запазен за нов епизод от "Междузвездни войни". Има някаква особена алхимия между студеното коледно време и желанието за завършек на 12 месечните мъки като погледаш малко джедаи, че да се върнеш към детството. Носталгията има лечебни и пречистващи свойства, а осмият епизод от "Междузвездни войни" ще дойде в края на декември. Той ще е и последният, в който ще видим Кари Фишър, която все пак успя да завърши ролята на принцеса Лея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай