Живописни абстракции на Стоян Цанев в "Арте"

Живописни абстракции на Стоян Цанев в "Арте" | StandartNews.com

Неотдавна Стоян Цанев навърши 70 и по този повод за седми път гостува в "Арте". Неговите живописни абстракции могат да се видят в пространството на галерията от 10 май. Всяка изложба на художника е събитие - обмислено до последния детайл, съвършено до педантизъм. Деликатната му естетика е като урок за по-младите творци.

Фината му емоционалност отдавна е преминала пределите на родното изкуство и заема достойно място на европейската сцена. "Стоян Цанев отдавна е надскочил обикновения интерес към хората (като обекти), създавайки абстрактни светове, които са еманация на духовни и интелектуални вътрешни състояния, без разказ и конкретика. Парадоксално е, че картините му притежават притегателна дистанцираност.

Не можеш да ги обясниш, не искаш и да знаеш какво виждаш, не търсиш сюжет и образ, но си привлечен от липсата на вик и неовладяна емоция. Харесваш тишината им и знаеш вътрешно, че те са по Стояновски съвършени. Картините му са цветни знаци, израз на една лична чувствителност, граничеща с неръкотворност, която ти помага да погледнеш на света от друг ъгъл. Имам предвид леко отгоре. Картините му са геометрия, превърната в поезия", казва проф. Десислава Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай