Професор по фън шуй в захлас от символите на България

Професор по фън шуй в захлас от символите на България | StandartNews.com

Ученици, студенти и професор по фън шуй от Китай останаха в захлас от изложбата "Символи на българската идентичност". 20-милионният мегаполис посрещна 26-те платна на деца от школите към сдружение "Духовно огледало".

Изложбата бе открита на 13 юни в сградата на Централната библиотека на Шанхай под егидата на Генералното консулство на България и остана там до петък. Всеки ден тя беше разглеждана от над 30 000 души. Водени са и деца от училища с паралелки по изкуства. Те се интересували как са правени творбите, какви материали са използвани.

На официалното откриване на изложбата генералният ни консул в Шанхай Димитър Абаджиев подари на председателя на комисията по култура и образование на общинския съвет на Шанхай Лю Цзян и на директора на библиотеката У Цзян Чжун двуезичното луксозно издание "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Други книги с крепостите, природните забележителности и съкровищата ни отидоха в най-големия университет в Шанхай - Джао Тонг. Студенти пък се свързали с председателя на "Духовно огледало" Таня Костадинова, която заедно с децата разказали за историята, културата и туризма в България. Бъдещите висшисти се интересували от използваните техники за платната в най-големи детайли. Картините, в които е съчетана техниката на класическото рисуване и технологията на чипровските килими, са на деца на възраст между 4 и 14 г. от училищата по изкуства в Чипровци, Севлиево и Куртово Конаре.

Възпитаниците на факултета по селско стопанство в Джао Тонг пък се оказа, че отскоро работят с връстниците си от пловдивския аграрен университет по бактерията за киселото мляко.

Изложбата "Символите на българската идентичност" гостува в Китай, след като направи фурор в Токио, Ханой, Доха и почти всички европейски столици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай