Мъже и жени мешат дрехи в Милано

Дефилето на "Гучи" извади на сцената хибридния модист, Бейли напуска "Бърбъри"

Мъже и жени мешат дрехи в Милано | StandartNews.com

Мъже и жени ще мешат дрехите си за следващите сезони. Това стана ясно от ревюто на "Гучи" на модната седмица в Милано. Прочутата фешън къща направи страхотна провокация, предадоха информационните агенции. Дори сдържаните по принцип /особено към колегите/ световни дизайнери Донатела Версаче, Джорджо Армани, Пиерпаоло Пичоли, Силвия Вентурини Фенди и Жан Пол Готие са били очаровани от леко странните дрехи. Преди да седнат на първия ред за дефилето, те са открили изложба, посветена на италианската мода. Творческият директор на "Гучи" Алесандро Микеле е приел комплименти за това, че шоуто е започнало навреме, което се случва рядко на тези събития, и за миш-маша от стилове, тъкани и полови послания. "Те са истински модни хибриди", коментирали са в Милано дори хора, които не са чули за Истанбулската конвеция.

Проектираните от Микеле облекла са били показани сред декор, наподобяващ операционна - сцената е била в щаба на "Гучи". Манекенки и манекени са се разкършили край операционни маси в зала със зелени стени и неонова бяла светлина. Идеята на колекцията е категорична - да се сложи край на разграничението между дамска и мъжка мода. Фешън киборгът е наконтен с одежди, които напомнят за модата във всички континенти, за всички епохи и смесват елементи на поп културата - шапка с форма на пагода е в комбинация с дамски костюм, дантели са украсени с надпис "Ню Йорк янкис", плетена маска-качулка и жакардов тюрбан са аксесоарите към сако в златно.

Дълга права рокля в бордо е вдъхновена от картина на Пиеро дела Франческа. Манекените не са лишени и от трето око на челата си, а някои между тях са носили в ръка бебе дракон или изкуствено копие на собствената си глава.

"Талантът и самоиронията на Алесандро Микеле са впечатляващи", коментира пред медии Киара Мастрояни, дъщерята на Катрин Деньов и Марчело Мастрояни.

Една друга дъщеря, но на подиума, също е привлякла вниманието в Милано - Кая Гербер, която е мини копие на знаменитата си майка Синди Крауфорд. Тийнейджърката е дефилирала с костюм сякаш излязъл от гардероба на Джаки Онасис Кенеди, но със знака на "Москино". Малката е чудна ретро дама, възхитени са медиите в Милано.
Кая дефилира и миналата година в Седмицата на модата в северната столица на Италия. Макар че е само на 16, Кая уверено се качва към върха. Тя изгря соло върху френската корица на Vogue, след като преди две години беше пак там в дует с мама. Кая снима за Донатела Версаче и за други гиганти в жанра.

От Лондон пък долетя друга модна новина - дизайнерът Кристофър Бейли показа последната си колекция за "Бърбъри", където беше и креативен директор. Неслучайно в дрехите се преплитат носталгия по миналото, поглед към настоящето и оптимизъм за бъдещето. След повече от 17 години в модната къща Бейли се поклони за последен път. Преди това обаче той пусна на подиума пъстроцветна пелерина от изкуствена кожа в цветовете на дъгата. Легендарните карирани шапки на "Бърбъри" в бежово, черно и червено се завърнаха на заедно с вдъхновените от 80-те анцузи от естествена коприна и обемни якета. Бейли представи и поредна версия на култовите класически шлифери на бранда - символ на лукса по света. Пъстроцветни плетива под прозрачни рокли тениски, макси поли в дует с овърсайз суитшърти и маратонки разкриват фешън бунтарството на Бейли. Самият той призна пред медиите: "Колекцията наистина е мишмаш от толкова много неща. Смисълът на шоуто е да покажа колко вълнуващо и позитивно е бъдещето. Аз съм оптимист". 46-годишният дизайнер се оттегля на 31 март, но ще продължи да помага на "Бърбъри". Все още не е ясно кой ще поеме поста му, но слуховете сочат Фийби Фило, която през декември миналата година обяви, че напуска "Селин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай