Италианецът Стефано Стекка: Гответе простичко и никога не бързайте в кухнята

Италианецът Стефано Стекка: Гответе простичко и никога не бързайте в кухнята | StandartNews.com

Спомняте ли си филма "Яж, моли се и обичай", в който героинята на Джулия Робъртс беше в Италия и през по-голяма част от времето ядеше пица, паста и други вкуснотии от италианската кухня? Ако сте сред почитателите на филма, а още повече на италианските гозби и морето, със сигурност ще се зарадвате да чуете, че съвсем скоро на нашето крайбрежие ще отвори автентичен италиански ресторант. Това ще стане този уикенд в Свети Влас, а удоволствието да се наслаждаваме на вкусните ястия дължим на италианския шеф готвач Стефано Стекка. В събота и неделя той ще даде старт на своя ресторант Il Siciliano. Заведението носи това име, защото

ще предлага автентична италианска кухня

Определени са два дни за събитието, защото преди заведението да отвори врати към него има голям интерес, който надвишава капацитета му от 150 места. "Много сме фокусирани върху храната, особено върху рибните продукти, защото морето е наблизо като в родния ми Римини", казва пред "Стандарт" Стефано. Ресторантът ще предлага пица, паста и риба, както и карпачо. Целият кухненски персонал в IL Siciliano ще бъде от италианци, познаващи изтънко традиционните специалитети на Италия.

Стефано вече има един ресторант в Лондон, където живее от 20 години. На въпроса защо е сменил слънчевата си родина с мъгливия Албион, само се усмихва без да отговаря.

Готвенето е в кръвта на италианеца, от чието лице усмивката рядко слиза. "Започнах да се уча да готвя, когато бях на 13 години", разказва Стефано. И тогава, и сега влагал цялата си страст в готвенето. В семейството му няма други майстори-готвачи, но баща му готвел прекрасно, както и баба му. Без да са професионалисти, с гозбите си те можели да те накарат да си оближеш пръстите. Стефано ги наблюдавал как приготвят пица и паста и се учел. След това обиколил и много ресторанти, повечето от които със звезди Мишлен, защото искал да се учи и да стане перфектен. Признава, че не е било лесно, понякога дори се питал: луд ли съм, че работя винаги по празници? Любовта му към хубавата храна и приготвянето й обаче били по-силни.

Ресторантът му в Лондон е изключително успешен. Доказателство за това е фактът, че

го посещават много известни личности като Дани де Вито

Мат Деймън и други. В един момент в главата на Стефано се зародила идеята да отвори ресторант на брега на Черно море. И това, както стана ясно, ще се случи съвсем скоро.

Стефано казва, че за него готвенето е преди всичко страст и след това работа. Без страст не можеш да упражняваш тази професия, казва усмихнатият италианец. И допълва, че италианската пица няма равна на себе си. Тайната в приготвянето на добрата пица е времето, казва Стефано. Когато човек приготвя пица, не трябва да бърза – нужно му е време, за да стане тя добра, съветва шеф Стекка. С вдъхновение обаче казва, че ако е поканил приятели на гости, ще им приготви паста. Като например паста с морски дарове (Стефано често говори за рибата и морската храна, която очевидно му е много на сърце).

Запитан какво мисли за безбройните кулинарни шоу програми, Стефано отговаря уклончиво – стават за масовата публика, но не и за младите готвачи, които искат един ден да станат майстори. Готвенето е сериозна работа, която изисква усилия, а тв програмите внушават, че е лесно да станеш шеф. Това не е точно така, казва италинецът. За да станеш майстор-готвач е нужно едно единствено нещо – работа, работа и пак работа, допълва той. А на хората, които готвят само за удоволствие, дава следния съвет – не се напрягайте, не бързайте, когато сте в кухнята и гответе простичко, за да се получи добро ястие. Не правете гозба с десет продукта, използвайте натурални продукти и правете простички яденета, избирайки три съставки, съветва известният готвач. Според него

в кухнята най-важните три неща са зехтинът, доматите и пармезанът

Италианската кухня му е най на сърце, но харесва и японската, защото и в нея морската храна е много. Френската кухня намира твърде „сложна", ястията много тежки с всичката сметана, която се слага в тях. А българската кухня му напомня за тази в Южна Италия. Смята също така, че всички трябва мигновено да спрат да купуват ГМО продукти, защото замърсяваме не само организмите си, но и планетата. Купувайте органични продукти, съветва Стефано. Самият той не си взима от магазина дори вода в пластмасова бутилка. Сигурно е, че в новия му ресторант в Свети Влас продуктите ще са натурални, а храната - прясна и вкусна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай