Етюд-и-те на София през погледа на фотографа

Етюд-и-те на София през погледа на фотографа | StandartNews.com

Иван Шишиев показва живота в столицата без маска и грим

 

Две години работа. 150 000 снимки и 83 000 последователи в социалната мрежа Facebook. С това може да се похвали младият фотограф Иван Шишиев, който вече две години развива своята страница "Етюд-и-те на София".
За себе си не обича да говори много, според него в днешно време твърде много се говори и по-малко се върши. Особено когато сме по време на избори. И тъй като не е толкова словоохотлив, е решил да разказва за столицата ни по един, може би по-ефективен начин – чрез снимки.
Идеята му се ражда след като близки и приятели са му дали начален старт. Той обикалял и снимал столицата, като само малка част от фотосите били публикувани в социалната мрежа. Останалите били показвани само на отбрани. Приятелите му решават, че е егоистично да не споделя виждането си за една модерна столица, на каквато все повече започва да прилича София. Борбата за създаването на страницата продължава почти половин година.
След дълги разговори, спорове и битки, Иван създава страницата "Етюд-и-те на София". Това става в библиотеката на Богословския факултет, в който е студент по онова време. И може би това не е случайно. София е кръстена на Божествената Премъдрост и една такава страница, която

показва не само архитектурата, но и духа на града

няма как да не се роди именно в олтара на Теологията. Питам го защо точно етюди? „В една снимка не може да бъде описан целият град – улици, сгради, хора, животни, трафик. Мога да поднеса само една скица и етюд, който е част от цялата картина, наречена София", обяснява Иван. И казва, че зяпал дъжда, който падал навън - на площад "Св. Неделя". „Рамките на прозорците създаваха картина, етюд на нещо по-голямо, само един щрих от София. И това беше - името вече бе в главата ми, както и част от концепцията", обяснява Иван.
Известният ирландски комик и актьор Франк Карсон казва, че "фотографът има необикновена професия: той намира нещо преди хората да успеят да го загубят."
Животът на сградите и съществуването на хората - София такава, каквато е! Това показва Иван без фотошоп, единствено и само реалността. "Когато снимаш старица, прибираща късче хляб от кофа, или просяк, за който маслината е деликатес - на такива снимки няма как да сложиш разкрасяващи филтри. Това са нещата от живота в София и

би било гавра и порнография да се показват само захаросаните, пълни с усмихнати хора места

Трябва да се покажат всички етюди от столицата", убеден е Иван. Сигурно и затова снима обикновеното, което в действителност не е толкова обикновено, колкото понякога си мислим.

Ако искате да видите столицата през различен поглед, то трябва да посетите изложбата на Иван в Gallery 2.0 на малките пет кьошета – ул. "Шести Септември" №23. Откриването е от 19 часа в петък.

 Изложбата е по повод две години от създаването на "Етюд-и-те на София" и ще може да видите и непоказвани досега снимки на столицата. В изложбата ще бъдат включени и над 60 други етюда.
А Иван продължава да работи и да се надява да радва погледи и сърца, защото снимките са пазители на спомените, стражи на вечността, заключени в един-единствен миг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай