Чирпан си взима последно сбогом с художника Никола Манев

Снимка: БГНЕС

Чирпан си взима последно сбогом с художника Никола Манев | StandartNews.com

В Чирпан с Никола Манев днес си взимат последно сбогом жителите на града. Творецът почина на 26 август в Париж, но днес в любимия му български град се състои церемония по полагането на урната с неговия прах.

Ритуалът започна в около 9.00 часа тази сутрин, урната се очаква да бъде положена около 14.00 часа в двора на къщата-галерия. В момента продължават да пристигат приятели на Никола Манев, които искат да му отдадат последна почит. Венци са изпратили президентът, министър-председателят, Столична община и др. институции.

Датата за погребението беше избрана от неговото семейство. Така то изпълни предсмъртното желание на твореца да бъде погребан в града на своите родители Чирпан, където е прекарал щастливо детство. Той е почетен гражданин на града от септември 1998 година.

Никола Манев е роден в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис" в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай