Баския изпревари Анди Уорхол

Баския изпревари Анди Уорхол | StandartNews.com

Въпреки огромните политически промени в Обединеното кралство и САЩ, които допринесоха за нервна световна икономика, наблюдателите на арт пазара с изненада коментират възраждането на продажбите на изкуство, отчели спад от 2015-а насам, когато аукционните къщи се занимаваха основно с частни сделки зад закрити врати.
Сега дилърите продължават да засилват своето дигитално присъствие, за да използват по-добре онлайн пазара, а аукционните къщи усъвършенстват операциите и маркетинга си, което води до възходящото движение, разкрива Artprice.bg. Притиснати от все по-информирани купувачи за нови произведения, трите най-големи аукционни къщи върнаха обратно предлагането на гаранция за автентичността и застраховка - практика, която може да напомпа цените и в същото време да изяде печалбата. Рисковете обаче си заслужават печалбите.

Но дали финансовите удари по върха просто не затъмняват по-широката картина? Ето какво показват анализите за 2017-а.

Златна епоха за художниците в златната възраст - това е един от неоспоримите факти. Мотивирани от недоволството си от недоказани младоци, дилъри и колекционери преоткриха по-възрастните утвърдени автори. Кармен Ерера, Роуз Уили, Бети Томпкинс, Мелвин Едуардс и Гета Братеску - всички над 70 - регистрираха подновяване на кураторския и комерсиален успех през 2017-а. Циниците могат да отбележат, че десетилетията работа, умножена с годините на подценяване, е непривлекателно уравнение за печалба, но е добре да видим, че дълголетните артисти в крайна сметка получават признание за произведенията им.

Импресионистите и модернистите също се завърнаха на арт пазара, разкрива класация на The Art news paper, цитирана от Artprice.bg. Тонът бе зададен през март от слънчевия Bauerngarten на Густав Климт, който се похарчи за почти 50 милиона паунда срещу предварително очакваните приблизително 35. Това се случи в "Сотбис" в Лондон - на най-успешния аукцион с общо приходи от 194 милиона долара. Същите резултати регистрираха и в "Кристис" - бронзовата скулптура на Бранкузи "La muse endormie" беше купена за 57, 3 милиона долара в Ню Йорк на 25 май при очаквани 35. Ноемврийската продажба на "Кристис" в мегаполиса отчете 479, 3 милиона долара - двойно по-високи резултати от предходната година. Наддаването регистрира рекорди за Леже - 70 милиона долара и Ван Гог - за 81, 3 милиона долара. И двете картини вероятно са отишли в азиатски купувачи. Колкото и да са впечатляващи тези цифри, те само намекват за широката гама на пазара, в която присъстваха Марк Шагал, Рене Магрит, Емил Нолде, Алфред Сисле и Едуард Вулард. Най-удивителният факт обаче е, че за разлика от последните пет години няма Пикасо, Матис или Моне.

Преди невероятните 450, 3 милиона долара за "Салваторе Мунди" на Леонардо Да Винчи да засенчат всяка друга продажба от 2017-а, блестящата гледка на Франческо Гуарди към моста Риалто във Венеция се продаде през юли от "Кристис" за 26,2 милиона паунда - половината от данъците и таксите на купувача за Леонардо. 2017-а беше доста добра за старите майстори - с по-силни от обичайните цени. Но годината се оказа доходоносна и за следвоенното и съвременно изкуство.

Жан-Мишел Баския изпъкна както на търговете, така и на частните продажби. Художникът от Ню Йорк, чието мощно, отличително творчество е обект на няколко отминали и предстоящи изложби, удари 110, 5 милиона долара през май. Тогава японският колекционер Юсаку Маезава купи картина, която беше излязла от пазара за повече от 30 години, и удвои предишния рекорд, също негов. Така творбите на Баския изпревариха бившия фаворит на пазара Анди Уорхол и абстрактните експресионисти, които доминираха в този сектор.

С няколко загуби в областта на онлайн продажбите в началото на годината, консолидацията на основните играчи продължава. Разделянето на по-добре капитализираните компании стана по-ясно - например Artsy обяви разширяване през юли. С аукционни къщи и дилъри, виждащи успех в продажбата на стоки с по-ниска стойност - като принтове, фотографии и онлайн дизайн, интернет може да се окаже плодородна акция. Особено в средните нива на изкуството и антикварната търговия, които по-рано се появяваха в офиса на "Кристис" в Южен Кенсингтън, който затвори, въпреки рентабилността.

Съдебни дела пък разкриват, че купувачи се изживяват като "подведени" или че псевдо колекционери мамят къщите. Доверието в този бизнес е все по-голям проблем - до толкова, че "Сотбис" "отвори" юридическа фирма, за да предотврати инцидент, при който плати 10 милиона долара за фалшив Франс Халс, а после си върна парите. Независимо от това дали купувачите са заслепени от неразкрити комисионни и комисионни към трети страни, потенциалните наддаващи са отблъснати и от непрозрачността на търговете и липсата на гаранции, както и от киберпрестъпниците, които се насочват към сделки с изкуство.

Японски магнат похарчи $110,5 милиона за 10 минути

Неозаглавеният портрет на Жан-Мишел Баския, който бе продаден за 110,5 милиона долара на търг на "Сотбис" в Ню Йорк, е един от рекордите на 2017-а - за най-скъпо похарчения американски художник. Купувачът е японският магнат в електронната търговия Юсаку Маезава. През 2016-а милиардерът купи за 22,6 милиона долара портрет на Дора Маар, нарисуван от Пабло Пикасо през 1938 г. Наддаването за Баския започна от 57 милиона и продължи малко над 10 минути, като основните кандидати за творбата бяха трима. Платното с размери 1,83 на 1,73 метра без заглавие, изобразяващо черна глава на син фон, беше с предварителна оценка за над 60 милиона долара. Картината е била купена на търг през 1984-а за 19 000 долара от вече покойните Джери и Емили Шпигел.
Предишният рекорд за съвременно американско изкуство е поставен през май на 2016-а. Друга картина без заглавие и с размери 2,38 на 5 метра - отново на Баския - бе продадена за 57,2 милиона долара на търг на "Кристис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай