Японец спечели Нобела за литература

Японец спечели Нобела за литература | StandartNews.com

Роденият в Япония британски писател Казуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017 г. Ишигуро е роден в Нагазаки, но семейството му се мести във Великобритания, когато той е на 5 години. "В романи с голяма емоционална сила той открива бездната зад илюзорното ни чувство за връзка със света", заявиха от Нобеловия комитет.

Ишигуро е автор на осем книги, както и на сценарии за филми и телевизия. На български език са издадени: "Остатъкът от деня", "Погребаният великан", "Никога не ме оставяй", "Когато бяхме сираци".

В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология заради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник. Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор "Нобел" за физика заради изследванията им на гравитационни вълни. Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън взеха вчера "Нобел" за химия заради създаването на криоелектронна микроскопия, която опростява и подобрява изображенията на биомолекулите. В петък ще бъде дадена наградата за мир, а икономическият "Нобел" на шведската централна банка Riksbank - в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай