Световни писатели се събират на Панаира на книгата в НДК

Световни писатели се събират на Панаира на книгата в НДК | StandartNews.com

45-ият Панаир на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал започват от днес на шест етажа в НДК и ще продължат до 17 декември. Откриването е в 11 часа с участието на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. 200 издателства от страната и чужбина представят премиерни и хитови заглавия на форума, стартирал през 1967-а, когато София става петият град в Европа, домакин на събитие от подобен мащаб. Изключително наситена е съпътстващата програма, десетки са представянията на нови заглавия, не по-малко са срещите с български и европейски автори.

Софийският международен литературен фестивал отново има своя фокус - творби на страните от Вишеградската четворка. От Полша идват Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки, от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били, от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан. Над 60 писатели от България домакинстват разговорите, посветени на важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова. Днес от 18 часа на сцената на Фестивала на Мраморно фоайе (етаж 2) ще се проведе официалното откриване със „Среща на поколенията", в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017-а: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева. Модератор е Тодора Радева.

Премиерите днес започват със „София или Началото на всички истории" от Рафик Шами, наричан „най-успешният сирийски автор в света". Той живее в Германия, пише на немски и е преведен на повече от 30 езика. Не само ориенталската поетичност буди възхищение в този великолепен роман, в който любовта е основната движеща сила – той се чете като репортаж от пътуване, простиращо се от следвоенните години в Сирия до началото на Арабската пролет. Петър Пунчев представя „Вие сте тук!", Венцислав Божинов - „С аромат на тютюн". Автографи днес ще раздават Владимир Зарев, Бойка Асиова, Димана Йорданова, Горан Петрович, който идва в София с киноновелата си „Под тавана, който се лющи". Кристофър Бъкстон, един от най-добрите преводачи на българска литература на английски, е в НДК със „Завръщане" и „Далече от Дунава". Бъкстон е съставител и преводач на Антология на българската поезия на английски език (2016), както и автор на текстове за Димчо Дебелянов. Неговият превод на част от "Възвишение" на Милен Русков беше представен в Европейския съюз и авторът получи наградата на ЕС за 2014-а. Бъкстон е превел или редактирал на английски „На изток от рая" на Изабела Шопова, „Бъди ми приятел" на Юлия Спиридонова и „Мисия Лондон" на Алек Попов. Силвия Томова пък излиза с романа „Грохот".

Утре от 14 часа ще има пиратско книжно парти за всички приключенци от 8 до 11, за да изработят свои карти на скрито съкровище.

Новите женски гласове в португалската литература в български прочит са в романите „Моето опяване" на Дулсе Мария Кардозо и „Непотребният живот на Жозе Омейн" на Марлене Фераш.

„Клубът на българските писателки" отбелязва три години от възстановяването си. Заповядайте на представяне на сборниците с разкази от Светлана Дичева „Разкази от черен шоколад", "Като пристигнеш, обади се" от Кристин Димитрова, „Рафаел" от Леа Коен, "Зверски кротка" от Амелия Личева, „Словозографии" от Катя Зографова.
Среща с автограф ще има и с Мария Пеева, известна като Мама Нинджа, и с Люси Рикспуун, доктор по клинична психология - "Писмо до сестра ми" се чете на един дъх.

Свои книги ще подписват Николай Терзийски, автор на романа „Отлъчване" и на блога с разкази и есета „Терзилъци", Недялко Славов - новото белетристично явление в съвременната национална литература, поетесата от "тежката кавалерия" Божана Апостолова. За феновете на балканските факти и случки е „Сърбите сред европейските народи" от Сима М. Чиркович - първата история на съседите, която излиза на български език. "Романите на Любен Петков – 20 години по-късно" е с участието на приятели и близки на писателя, чиито книги са превеждани на над 10 езика. „Моят приятел Любен Петков досега споделяше съдбата на много от колегите
си – той не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите му най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим", казва Деян Енев. Димитър Бочев ще подписва книги, Катя Кремзер представя поетичната си „Пясъчна роза", а Марек Биенчик - „Психиатрична болница „Творки" - уникален разказ за края на Втората световна война. Радостина А. Ангелова замесва късчета история с актьорската съдба на Роза Попова в „Афиши в огледалото". Киното пък е в „Всичко е любов!" от Боян Папазов. Новото издание е с четири сценария – „Всичко е любов", „Летало", „Дом за нежни души",
„Една жена на 33". В романа „Дора и Минотавъра" от Славенка Дракулич, представен и с участието на преводачката Ася Тихинова-Йованович, оживява голямата и потресаваща любов на прочутата фотографка Дора Макар към егоцентричния и гениален Пабло Пикасо.

Автографи ще раздава норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на една от най-забележителните исторически саги на ХХI век: "Времето на меча", „Кралеубийците" и „Светият олтар". Сравнявана с „Рицарят тамплиер" на Ян Гиу и „Устоите на земята" на Кен Фолет, тя разказва по подобен начин за размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Гастролът е по повод 25-годишнината на специалността „Скандинавистика" в Софийския университет „Свети Климент Охридски".

В НДК ще има и топла работилничка за коледни картички, в която могат да се включат малките сръчковци от 4 до 10. Докато майсторят своите честитки, децата ще научат повече за коледните обичаи у нас и по света.
Ангел Игов представя новия си роман „Фини прахови частици". „Прецизна интелектуална проза с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те, закърмено с радиацията на една катастрофирала утопия. От отровния чернобилски дъжд, до мръсните политически игри на днешния ден, Ангел Игов изследва симптомите на заразяването, проникнало отвъд пределите на физическия свят в тъканта на междучовешките отношения", казва Алек Попов. Добромир Банев ще подписва „Аз съм в другото такси" - книга за любовта, за всичките й форми, превъплъщения и предизвикателства. Боряна Дукова ще зарадва фенките си с "Трилъри по женски".

Стефан Цанев ще възроди магията на "Анини приказки". „Приказките са най-древният литературен жанр. Всеки народ е създавал своите приказки в своето детство. За децата реалният свят е скучен и тесен и те го разширяват чрез въображението си, рушат клетката на реалността, търсят нещо повече от съществуващото; ако не го намерят – измислят го: одухотворяват мъртвите предмети, очовечават животните, разговарят с цветята, летят към звездите. В децата живее вроденият в човека Бог, който може да вдъхва душа на глината, може да създава нови светове, за когото няма граници в пространството и времето. Уви, ние порастваме, убиваме в себе си Бога и се примиряваме с реалността.„Анини приказки" са моят опит за съпротива срещу баналната реалност – опит да възкреся детето в себе си. Дай, Боже – и в някой друг", казва Стефан Цанев. Рисунките на Климент Денчев в десетото издание на „Анини приказки" са взети от първото саморъчно издание (1973), предназначено лично за Анна, дъщерята на Стефан Цанев и Доротея Тончева, по случай нейния 8-и рожден ден.

Срещи ще има и с крайно нашумелите Ивинела Самуилова и Милен Русков. Деян Енев е в афиша със сборника с разкази „Дърводелецът" - текстовете приличат на онзи вариант на скулптирането, при който скулпторът отделя ненужния материал, а не добавя, не лепи, не снажда. Деян е писателят, който с разказите си художествено не отрази, не изобрази, не копира, не имитира, а откри „една действителност като носителка на образи и идеи,
характерни за определена епоха", пишат критиците. Астрологът на "Стандарт" Даниела Евстатиева представя „Астро-лунен календар за 2018 г." Организатор на Панаира и Фестивала е Асоциация „Българска книга".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай