Сун Дзъ е най-продаван автор у нас

"Изкуството на войната" е на първо място по продажби пак според същата подредба

Сун Дзъ е най-продаван автор у нас  | StandartNews.com

Трактатът за военните стратегии от V век преди новата ера на Сун Дзъ "Изкуството на войната" е най-продаваната книга за 2016 година у нас. Томчето от 124 страници, което струва 5,95 лева, е похарчето в 3535 екземпляра, което му отрежда първото място в годишната класацията на "Хеликон". Списъкът с 200 заглавия, изготвен за периода 17 декември 2015 г. – 16 декември 2016 г. включва за първи път и конкретни цифри, което го превръща в прецедент. И макар това да са резултатите само от една верига книжарници, те все пак са доста интересни. В годините на прехода се създаде лош навик тиражите и продажбите на книги да са строго пазена тайна, която е време да бъде разчупена, най-малкото защото обявяването на истинските цифри са най-добрата реклама за всяко издателство.

Общо продадените бройки от заглавията в челната десетка са 23 299. На второ място е класиката на Екзюпери "Малкият принц". От вечната история за любовта, приятелството, самотата и света са изкупени 2661 бройки. Не може да се посочи точно издание, защото в последните години се появиха няколко от различни издателства, сред които и толкова смели, че оригиналните илюстрации на Екзюпери са заменени с нови.

Съдейки по класацията, българската литература все още не може да се добере до върха в продажбите. В челната десетка стоят три заглавия от родни автори. Влогърът Емил Конрад, натрупал орди от фенове сред по-младото поколение, изпреварва всички наши автори и заема третото място с втората си книга "#Сподели" на "Егмонт". Идолът на тийнеджърите е продал 2531 бройки. Елина Цанкова и Иван Михалев заемат две позиции в топ 10 със своите "101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България" ("Сиела"), продадена в 2166 екземпляра и заемаща шесто място. Продължението й "Нови 101 отбивки" я изпреварва с една позиция и продажби от 2246. До топ 20 се открива само още едно българско заглавие - "Калуня-каля" от Георги Божинов. Новооткритият шедьовър на писателя, починал през 2004-а, отбелязва 1498 продажби. Веднага след нея е биографичната книга на Слави Трифонов "За мен е чест", написана от Иво Сиромахов - с 1489 продажби.

В друга литературна ретроспекция на 2016-а - наградите на Столична билиотека, за най-четени автори пък бяха обявени Здравка Евтимова и Деян Енев, а четиритомникът "Български хроники" на Стефан Цанев се оказа най-четена книга. Теодора Димова стана писател на годината.

В класацията на "Хеликон" британската журналистка и писателка Джоджо Мойс заема четвърто място с 2321 екземпляра от деветия й роман "Аз преди теб" ("Хермес"). Именно това заглавие е големият пробив за 47-годишната днес авторка. През 2016-а излезе и филмът по романа й с Емилия Кларк в главната роля. Трогателната история разказва за младо момиче, принудено да стане личен асистент на инвалид, в когото се влюбва, а той избира смъртта. Продължението "След теб" пък е на осмо място с 1981 продадени копия. Турската писателка Елиф Шафак продължава да е сред любимците на българските читатели. Макар нейният роман "Любов" ("Егмонт") да излезе през 2010-а, той все още е сред топ заглавията. Книгата е на десето място с 1811 продадени копия. Антистресовите книжки за оцветяване за възрастни, които са голям хит в момента, и "Самолечение с ПайдаЛаджин" от Хончи Шао също са сред най-предпочитаните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай