Силно БГ участие в Московския панаир на книгата

Силно БГ участие в Московския панаир на книгата | StandartNews.com

Оля АЛ-АХМЕД
Наш пратеник в Москва

 

С впечатляващо българско участие в Москва започна Международният панаир на книгата. От 6 до 10 септември най-големият павилион №75 от  огромния изложбен център ВДНХ е книжно царство. На територия от 24 хиляди квадратни метра са разположени творби на автори от 39 държави – от Европа, Азия, Близкия Изток и чак до Куба. Голям интерес предизвикват щандовете на Китай, Иран, Египет и ОАЕ , които впечатляват с луксозни книги, картини и други експозиции. Може да се видят от уникални библиофилски томове до джобни формати на непретенциозна литература. В рамките на форума ще се проведат 700 мероприятия на 12 тематични платформи. По традиция изложението не е просто панаир, а бизнес платформа за преговори между автори , издатели и разпространители. Тази година организаторите отбелязват двоен юбилей – 30-то издание на панаирана територията на ВДНХ в Москва и 40 години от провеждането на първото изложение на книгата в руската столица. На българския щанд могат да се видят книги на издателството на БАН „Проф. Марин Дринов", университетско издателство „Св. Климент Охридски", „Демакс" представяно с книгите на поетесата Ваня Петкова, „Факел Експрес", „Захарий Стоянов", „Жанет 45", „Изток-Запад", „Гутенберг", „Колибри" и др. Повечето от творбите в колекцията са на български език и ще търсят своите руски издатели

Kолекцията с български книги, която ще бъде представена, е под надслов „За буквите", а писателят Петър Делчев ще говори на тази тема.

Специален почетен гост на българския щанд е дъщерята на Ваня Петкова, която представи забележителна презентация „Вечер с много неизвестни" за живота и творчеството на голямата българска поетеса от руски произход и нейните връзки с Русия . Акцент в представянето й пред руската публика бе дългогодишната дружба на Петкова с  Булат Окуджава, Евгений Евтушенко, Валентин Распутин , Сергей Михалков, Володя Солоухин, Рождественски и много други светила на руската литература. Прозвучаха на български и руски стихотворенията „Сириус,", „Грешница", „Арменски очи", „Проклятие", „Мълчание" и „Бъди". На щанда бяха представени последните три книги на поетесата „Пиратски стихове", „Арменска песен" и „И ние сме България" на издателство „Демакс". Руските почитатели на римите се срещнаха и с поетите Бойко Ламбовски и Георги Борисов, завършили образованието си в Литературния институт в Москва, съумели да запазят и умножат личните си контакти чрез съвместни руско-български издателски и преводачески проекти. Сред гостите на срещата с двамата български поети бяха едни от най-интересните поетични гласове от московската писателска колегия. Официален гост на панаира е Елена Алексиева,  позната на аудиторията на списание „Иностранная литература" чрез пиесата си „Мадам Мишима" (в превод на Валентина Ярмилико). Тя ще представи преведения ѝ на руски роман „Нобелистът",който през август излезе от печат. Това е деветата книга от съвместната поредица „Нов български роман" на Българския културен институт в Москва и Библиотеката за чуждестранна литература. Започнала през 2012 година, поредицата включва книги на Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Владимир Зарев, Георги Господинов, Емилия Дворянова, Калин Терзийски, Светлозар Игов и Теодора Димова. Всяко от тези издания е представяно в Москва, с малки изключения, от самите автори и преводачи. Красимир Лозанов от издателство „Жанет-45" ще представи новите издания, а модератор ще бъде поетът и драматург Елена Исаева. Премиерите предизвикват читателите да посегнат към българската книга, която не е чест гост в московските книжарници. За сметка на това, през това лято по рафтовете им се появи книга с българско участие. „Яуза-Пресс" публикува „Руско-турската война: руски и български поглед. Сборник с мемоари" . Премиерата й беше в първия ден на на панаира и привлече както руски и български учени, чийто съвместен труд е довел до издаването ѝ, така и широка аудитория с интерес към историческата тема. Логично най-широко представени са руските издателства като на голям интерес се радват топ автори като майсторката на детективските романи Дария Донцова, известните и у нас Людмила Улицкая, Виктория Токарева и много популярни имена.

Панаирът включва и много съпътствуващи форуми. Фестивал на културите на малките народ ще представи авторите на многобройните националности живущи на територията на Русия. Форум на славянските култури ще предложи автори от Беларус, България, Босна и Херцеговина, Македония, Русия, Сърбия, Словения, Украйна, Хърватия, Черна Гора — и страните-наблюдателки: Полша, Словакия и Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай