"Сиела" отряза Калин Терзийски

Калин Терзийски и "Сиела" се разделиха окончателно

"Сиела" отряза Калин Терзийски  | StandartNews.com

Останете си с чалгата, съветва ги Кайо

Писателят е груб и арогантен, твърдят от издателството

Неколкомесечната разпра между издателство "Сиела" и Калин Терзийски приключи. Книжарите съобщиха, че прекратяват каквито и да било бъдещи отношения с писателя. "През последните няколко дни поредица от неприятни телефонни разговори с автора Калин Терзийски преминаха всякакви допустими граници и наложиха на екипа ни да преосмисли изцяло професионалните си отношения и ангажименти с него. Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма - всичко това е нещо, към което ръководството на "Сиела" има нулева толерантност", обявиха от издателството в официална позиция.

До конфликта между автора и издателството се стигна, след като Терзийски обяви публично, че от "Сиела" са отказали да публикуват негова нова книга. "Текстовете, които той предложи, както и други предишни, за които сме правили компромис в името на общата работа, са вече публикувани и препубликувани в известно онлайн издание и са на разположение на всеки, който има достъп до интернет, а това съвсем естествено понижава и читателския интерес към техния книжен вариант. Освен това се оказа, че правото за публикуване на тези текстове е било вече преотстъпено от самия Калин Терзийски на медийната група, собственик на изданието, чрез авторски договор - информация, която беше спестена на "Сиела", заявиха още от издателството.

В събота Кайо пусна унищожителен статус срещу едно от най-големите издателства у нас.

"Аз издадох двайсет книги в "Сиела", направих доста за тях, работих упорито и ми се струва, че създадох част от престижа на това издателство, както и на българската литература въобще. За тях работих като миньор и като поет - обикалях страната и се опитвах да създам престиж на тая пуста българска култура... Сега се случи така, че когато им се обаждам - на директора Косьо, който смятах за приятел, на главния редактор Захари Карабашлиев, когото смятах за писател, на редакторчетата, които нещо там си бачкат, но не им пука за никаква литература, а за изкарването на парички от биографии на Наско Сираков - всички те не си вдигат телефоните", заяви Терзийски. "Те не искат да издават новите ми книги, а да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели. Преди бяха сервилни и мили с мене, преди да ме оплюят медиите - което се случи, защото съм заживял с една от най-красивите българки. Останете си с чалгата!", наля още масло в огъня авторът на "Алкохол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай