Пушкин се превръща в Дюма?

Пушкин се превръща в Дюма? | StandartNews.com

Руски изследователи представят невероятна хипотеза със суперлюбопитни доказателства в нейна полза. Според тях Пушкин не е загинал в дуел, а е инсценирал смъртта си, установил се е във Франция и се е превърнал в Александър Дюма.

Абсурдно е, но анализаторите са направили детайлно проучване на живота и творчеството на двамата автори и откриват убедителни аргументи. В дъното е един от най-интересните романи на Дюма - "Учителят по фехтовка", който сега излиза за пръв път на български в поредицата "Световна класика" на "Персей".

Книгата дълго време е забранена в Русия, а авторът е обявен за персона нонграта лично от императора. И докато "Граф Монте Кристо" и "Тримата мускетари" са издавани многократно у нас, "Учителят по фехтовка" досега остава непознат на родните читатели. Романът е от най-реалистичните, писани от чужденец за руското самодържавие и декабристите. Като съавтор и герой на сюжета Дюма посочва истинския си учител по фехтовка Огюстен Гризие. Историята е за млад французин, който чува, че Русия е Елдорадо за авантюристи, и решава да замине за Санкт Петербург.

Там той става свидетел на любовната история на красивата Луиза и граф Аненков, негов покровител. На фона на великолепните императорски резиденции и прекрасни паркове се разгръщат сложни отношения, изпълнени с любов и омраза, вярност и предателство, себеотрицание и благородство. Само руснак, живял близо до императорския двор, би могъл да представи в художествено произведение всичко това. Пушкин и Дюма баща са почти на една и съща възраст - първият е роден през 1799-а, вторият - през 1802-ра. Те са мургави, с тъмни къдрави коси, с еднакви черти на лицето, които идват от прадедите им с африкански корени: на Пушкин - Ибрахим Ханибал, арапа на Петър I, на Дюма - чернокожа баба, робиня от Хаити.

Те притежават едни и същи качества и недостатъци - талантливи, бунтари, избухливи, независими, живеят широко на кредит, обичат жените, провокират дуели. Говорят перфектно френски и руски - Дюма превежда стихове на Пушкин. Според хипотезата Александър Сергеевич е потънал в дългове и е в немилост пред императора, който забранява "Медният конник". Жена му Наталия Гончарова флиртува наред, особено с французина Жорж Дантес.

На 27 януари 1837 г. в Санкт Петербург поетът отива на дуел с Дантес и е ранен - куршумът прониква през бедрото му в корема. При нужното лечение той е могъл и да оцелее. Погребението на Пушкин е жива конспирация. Според литературния изследовател Александър Никитенко почитателите на поета са подведени и траурната церемония не е извършена в Исакиевския събор, а тайно през нощта в Конюшенната църква.

Веднага след смъртта на Пушкин във Франция изгрява звездата на Александър Дюма. Първите му изяви са 15 години по-рано, когато Пушкин живее на юг, и няма свидетели на престоя му там. Д'Артанян пък твърде много прилича на Пушкин, предизвикал 15 дуела, а Жорж Дантес се превръща в положителния герой от "Граф Монте Кристо" - Едмон Дантес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай