Птиците-слънца на Христо Бараковски

Птиците-слънца на Христо Бараковски | StandartNews.com

Резбарят вае удивителни настроения в творбите си

Вдъхновението, артистичното проникновение на Христо Бараковски е избрало като най-подходящ за своята реализация дървесния материал. Скритата вътрешна светлина на дървото, удивителната му способност да говори със светлини и сенки, с безброй нюанси, човешката му топлота и одухотвореност привличат магнетично художника.

Длетото на дърворезбаря следва причудливите и заедно с това наситени с дълбока вътрешна логика извивки на материала. Разбира се, резбарството изисква не само съзерцание и окриленост, но и упорита работа, за да се изтръгне от естествения хаос на първоизточника конкретен образ, фигура, пейзаж, детайл или пластическа метафора.

Христо Бараковски притежава чудния и твърде рядък талант да извае и превъплъти удивителни настроения и състояния. Най-силно той е привличан от идеята да освободи от привидно безжизнената фактура на дървото скритите вътре слънца, птици, риби, цветя, човешки и животински образи. Достатъчно е да споменем „Обектив", „Птици" – кръг, „Еко" – диптих, „Гнездо", „Слънце-птица", „Символ", „Диалог".

Христо Бараковски е неудържимо притеглян и от символа на кръста. Той има десетки творби, в които разсъждава за дълбоката алегория на християнския кръст. Тук ще посочим „Голям кръст", „Среден кръст", „Кръстове". Около тях и вътре в тях художникът вгражда слънца, образи на птици, на дървета, на цветя, на хора и животни. Дърворезбите са метафорично наситени и лиризирани. Този автор е поет на дървото. Той може да изтръгне и от най-студения на пръв поглед материал нежни трели и поетични послания.

Специален акцент в неговите пластически търсения представлява почти мистичната му способност да открива в образите на слънцата полета на птицата, както и в самата птица да открие пеещото слънце. Движението, непрестанният ход на времето, многообразието на живота характеризират повечето от творбите на Христо Бараковски. Той владее едновременно и реалистичния рисунък и алегоричното изображение.

Разбира се, най-много се интересува от християнските символи (има и такъв специален триптих), но не е чужд и на езическата емблематичност. Космическото превъплъщение на съществата и душите го изкушава твърде често. Той с постоянство и упоритост извайва образи на риби – „Риба с корона", „Риба с воал", или птици – „Богат петел", „Пиле с гребен", „Близнаци", „Петле", „Петел" – пано, „Кротко пиле", „Семейство сови".

Проф. Венета Иванова много проницателно посочва, че Христо Бараковски „...не търси нюанси в интерпретацията на образите, а запазва само най-характерните им черти. Тази категоричност е следствие най-вече на самия пластичен маниер – решителен, с остри графични зарязвания, с търсено разнообразие в орнаменталните мотиви, включени в силуета на изобразителната форма. Третирайки човешка или зооморфна фигура, авторът намира мярката в съотнасянето на триизмерната форма с нейното условно двуизмерно изпълнение.

Той запазва едри маси с плитки пространствени планове и търси вглъбени паузи по линиите на конструктивния строеж. Не само оплоскотява кръглите обеми, но и ги включва в композиционната структура, а с декоративните елементи подчертава монолитността на резбената композиция. С други думи, в търсената активизация на образа Бараковски деформира човешките и животинските фигури, но не нарушава тяхната цялост".

Освен в областта на дървопластиката този художник е силно изкушен и от графиката. Впечатляващо е усещането за многопластовост на внушенията, което той постига инак с пределно пестелив рисунък. Играта и в същото време сблъсъкът, отричането и привличането, светлината и сянката – се опитва да постигне творецът в хармонията между бялото и черното. И тук, както и при дърворезбата, Бараковски има няколко любими персонажи, които го вдъхновяват за цели серии. Преди всичко е като че ли образът на бикът.

Десетките графики, посветени на бикът, се опитват да разгадаят тайната на неговото могъщество, храброст, решителност, сила, непреклонност, стабилност. Като контратеза на серията за биковете авторът години наред работи и върху серия риби. Тук пък го привлича мъдростта на безмълвието, тишината, мечтателното, съзерцателното, интровертното, медитацията. Третата серия е посветена на сухи цветя или бодили.

Тя се характеризира с изящество на формата, ефирност на контура, близост до автентичното природно изваяние и в същото време поетически импресивно експресивни вариации.
Христо Бараковски изгражда своя космогония на съществата и душите, светлините и сенките, слънцата и драконите, кръстовете и езическите орнаменти, рибите и птиците, лъвовете и цветята.

Той е не само поет в пластическите си дирения, но и творец с подчертана философска тяга. Със своите работи той ни помага да навлезем в необятните дълбини на вътрешните пространства, на скритите символи и послания. Там откриваме невероятното богатство на превъплъщенията на живите твари, както и собствения живот на митовете и легендите. Измислицата се превръща в реалност, а реалното се мистифицира в приказка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай