Пловдив разговаря с Юз Алешковски

Юз Алешковски

Пловдив разговаря с Юз Алешковски | StandartNews.com

Европейските писателски срещи очакват и Мишел Уелбек

 

Легендата на руската литература Юз Алешковски отново е в България. Той е гост на Европейските писателски срещи в Пловдив. Разговорът с един от най-популярните и любими съвременни руски автори в България е довечера в постоянната експозиция "Енчо Пиронков" в Стария град от 19 часа. Срещата ще води Георги Борисов, поет и собственик на издателство "Факел експрес". В нашата страна Алешковски е бил два пъти по покана на "Факел експрес", публикувало три от неговите книги – първата от поредица "Нова проза" ("Кенгуру" и "Николай Николаевич", 2006), сборника с разкази "Светлина в края на дулото" (2007) и "Предпоследен живот" (2009). Именно в България, която Юз посети през 2010-а, световноизвестният писател пожела да посрещне своята осемдесетгодишнина.

Младостта на Алешковски минава по военните кораби на Тихоокеанския флот и сибирските лагери, откъдето излиза през 1953 година. Зад бодливата тел Алешковски пише своите знаменити песни „Другарю Сталин, вий голям сте учен", „Съветска великденска" и „Съветска лесбийска", „Угарчица", „Персонално свиждане". С тях става не само предвестник на руската авторска песен преди Висоцки, Галич и Окуджава, но и най-популярният анонимен автор. Стиховете му се носят от уста на уста по цялата бивша империя, а отделни редове от тях се превръщат в пословици и афоризми. През 1979 г., заради участието си в нелегалния алманах „Метропол", излязъл същата година в САЩ, Алешковски е принуден да емигрира.
Оттогава насам песните му претърпяват десетки издания, а блестящата му сатирична проза, „Ръката", „Маскировка", „Синичка скромна забрадка", „Смърт в Москва", „Тангото на бълхите", „Руру", обикаля света. През 1996 г. в московското издателство „ННН" излиза тритомно издание на неговите „Събрани съчинения" с предговор от Йосиф Бродски и послеслов от Андрей Битов, последвано от „Още един том". През 2008 г. е публикувано ново издание на събраните му съчинения в 5 тома.
Бродски, близък приятел на Алешковски, го определя като „гениален, с феноменален слух за езика автор и при това с уникален метафизически инстинкт, който той демонстрира практически на всяка страница" и не се поколебава да сложи името му до това на Н. Гогол, А. Платонов, М. Булгаков и М.Зошченко.

Днес Юз Алешковски живее крайно уединено в имението „Петте дъба", в Мидълтаун, щата Кънектикът, и рядко откликва на всякакви покани, дори от собствената му родина.

Европейските писателски срещи в Пловдив продължават до 16 ноември. В града под тепетата следващите прочути гости са испанецът Мануел Рико Рего, който идва на 10 октомври и Силви Жермен от Франция – на 16 ноември. Все още се очаква потвърждение на датата за визитата от друг прочут френски автор, скандалния Мишел Уелбек, който също е поканен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай