Отиде си писателят Уилям Тревър

Отиде си писателят Уилям Тревър | StandartNews.com

Уилям Тревър, ирландският писател, драматург и майстор на късия разказ, почина в понеделник на 88 години. Издателите му от „Пенгуин Рандъм Хаус" съобщиха новината за загубата на "един от най-великите ирландски автори". "Тревър е един от големите майстори на къси разкази. Красиво композирана, лирична, мощна проза", написа прочутата американска писателка Джойс Каръл Оутс.

Тревър е печелил наградата „Уитбред" през 1994 г. и четири пъти е бил финалист за „Ман Букър". Той е роден на 24 май през 1928 г. в ирландската провинция Корк. След като завършва висшето си образование в Дъблин, работи за кратко като учител, копирайтър и рекламен агент. Жени се през 1952 г. за любимата си от колежа Джейн, на която посвещава много от книгите си. Имат двама сина.

Първия си роман "A Standard of Behaviour" издава през 1958-а, но се отдава изцяло на писането през 1965 година. По-късно обаче се отрича от нея и в различни интервюта заявява, че смята "The Old Boys" за свой дебют. В биографията му стоят над 30 романи и сборници с разкази.

Тревър е награден с Орден на Британската империя през 1977 г. за заслугите му към литературата, член е на Кралското литературно общество от 1994 г., а през 2002 г. получи почетно рицарство. По неговия роман "Жертви на съдбата" е едноименния филм с Джули Кристи от 1990-а. "Пътуването на Фелисия" (Felicia's Journey), който му донесе наградата „Уитбред", е филмиран с Боб Хоскинс през 1999-а. У нас е познат с романите „Пътешествието на Фелиша" и „Историята на Луси Голт", както и със сборника разкази „Танци за влюбени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай