Кева Апостолова възпява любовта

Кева Апостолова възпява любовта  | StandartNews.com

Никога не правя премиери, споделя дамата

Главната редакторка на списание "Театър" пусна деветата си поетична книга

"P.S." се нарича деветата книга с лирика на Кева Апостолова, главен редактор на списание "Театър", което тази година празнува 70. "Не правя премиери на стихосбирките си. Никога не ми е случвало, не го планирам и за в бъдеще. Поезията е нещо интимно - тя трябва да се чете в усамотение, а не да се организира шоу с нея", убедена е тя. Професорът от Сорбоната Мишел Фурко селекционира творби на Апостолова в Годишника на световноизвестния университет - с още трима нейни колеги от САЩ, Канада и Унгария. Експертът сравни куплет на българката с произведение на бащата на модерната френска поезия Лотреамон. В момента във Франция подготвят втора книга на Кева - с преводач Анелия Велева. Работното заглавие е "Развръзваш обувките ми". "Всеки талант е мистерия. Никой не може да обясни кой и докога ще създава текстове или музика", коментира Кева, която нито за миг не може да си представи живота без писане.

Из "P.S.":
*
Видя дясната си ръка
и се опита да я изтръгне.
Аз също.
Изключи машината на лицето си
и опустя.
Аз също.
Разруши правия път
в косите си.
Аз също.
Подгони с камък
сърцето си.
Аз също.
Поиска от майка си и баща си
отново да се родят и оженят.
Аз също.
Захвърли запалка
след един Нерон.
Аз също.
Не тичаше,
а течеше към него.
Аз също.
Не лягаше,
а раждаше от него.
Аз също.
Така дойде краят на блуса
и си отиде по елпощата.
Аз също.

Руски офицер охранява диамантена принцеса

Бунтове, опити за покушения и неочаквано сътрудничество с шпионин на неприятелско разузнаване обагрят романа на Александър Бушков "Диамантената принцеса" - сюжетно самостоятелно продължение на изключително успешната "Бялата гвардия", която стана хит и у нас. На трона на размирна африканска държава, богата на природни ресурси, предстои да седне млада, красива и дръзка принцеса - Натали Олонго. Обаче не само нейното бъдеще, но и това на страната зависи от сблъсъка на интереси на мултинационални корпорации. В тази напрегната обстановка Кирил Мазур, началник на охраната на принцесата, ще се сблъска с много предизвикателства. Някои от тях са лични, но други са въпрос на чест за пагона на съветския офицер. Живо, вълнуващо и с неповторимо чувство за хумор перото на най-четения руски писател днес рисува сложните ситуации, в които героите попадат. Той признава, че негов учител в литературата е българинът Богомил Райнов.

Нова сензация на Джоджо Мойс

Преди ден излезе "След теб" - продължението на култовия роман "Аз преди теб" на британската писателка Джоджо Мойс, преведен на 38 езика и продаден в над 5 милиона екземпляра, все така на върха на класациите за бестселъри четири години след премиерата си. Медиите на Острова обявиха Мойс за номер едно. Между фенките на нейните истории са елитни жени - от супермодела Синди Крауфорд и актрисата Рийз Уидърспун до тв кралицата Опра Уинфри.

18 месеца след смъртта на Уил Луиза се опитва да построи живота си наново. Да се справи с мъката, безсънието, внезапните изблици на гняв и безкрайния вътрешен диалог с човек, който вече не съществува. Подтиквана от желанията, които Уил пробужда в нея, тя заминава за Париж. Но там се чувства самотна и объркана, намира утеха единствено в спомените. Връща се в Лондон и започва работа в бар на летището.

Претърпява инцидент и се връща в дома на родителите си в Стортфолд, където се чувства обичана и защитена. Точно когато си мисли, че е готова да продължи напред, на вратата й се появява непозната, която променя всичко.

Футболист разследва убийство

На света има много малко хора като Еймъс Декър от новия роман на класика Дейвид Балдачи "Абсолютна памет". След жесток сблъсък на футболното игрище придобива изключително рядка способност. Той помни всеки миг от живота си след инцидента. Това мъчително състояние има само едно предимство - помага му в разследванията като полицейски инспектор.

Животът на огромния бивш футболист се преобръща за втори път, когато една вечер намира съпругата си, брат й и деветгодишната си дъщеря убити в дома им. В отчаянието си Декър напуска работа и се превръща в отшелник. Шестнайсет месеца след тройното убийство Себастиан Леополд, психически неуравновесен мъж без документи, отива в полицията и прави самопризнания. Мотивът е странен - Декър го е обидил в един магазин. Но човекът с абсолютна памет знае, че никога не са се срещали.

Нова антиутопия на Александра Браксен

"Неизчезваща" е втората чест в завладяващата антиутопична поредица на Александра Браксен "Тъмна дарба". Правата за екранизацията на книгите на авторката са закупени от Twentieth Century FOX. "Неизчезваща" ще може да се открие в хартиен и електронен формат от 18 юни.

Историите на Стайнбек

Колекция от два малко познати романа от любимия разказвач на XX век Джон Стайнбек е сред хитовете на тематичния пазар. "Луната залезе" излиза у нас за първи път през 1988-а. Вдъхновена от реално историческо събитие - нацистката окупация на Норвегия, книгата е написана в зенита на хитлеристката власт, за да окуражи съпротивителните сили в Европа. Окупирани от вражески войски, жителите на малък град се сблъскват лице в лице със злото, нахлуло без покана в мирния им свят. Стайнбек разглежда последиците от окупацията и за двете страни - завоеватели и завладени. И оголва без свян смущаващата истина за войната и човешката природа. "Безпътният автобус", публикуван на български само веднъж досега, е алегоричен роман, който брилянтно отразява богатото въображение на корифея на словото. Автобус пътува по тесните прашни пътища на Калифорния, за да отведе далеч от разпилените им мечти своите пътници - изгубени и самотни, добри и алчни, глупави и хитри, красиви и покварени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай