Ивайло Знеполски разнищва битието на БГ интелектуалци

Ивайло Знеполски разнищва битието на БГ интелектуалци | StandartNews.com

Професорът вади интересни факти от непубликувани архиви за отношенията между университета и властта

Професор Ивайло Знеполски тиражира епохалното изследване "Как се променят нещата", посветено на родни интелектуалци, кариерата и битието им в периода от 1956-а до 1989-а. Бившият министър на културата се позовава на непубликувани досега документи от държавни и частни архиви от времето на по-малко и повече развития социализъм.

Прочутият културолог разнищва принудата и свободното действие в тоталитарната държава, границите на реформаторското мислене, особеностите на нашенското дисидентство... Сред имената в двата тома "Властта в университета" и "Университетът във властта" срещаме известните философи и историци Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров...

Документалният разказ с подзаглавие "От инциденти до голямото събитие" е съпроводен от теоретични сгъстявания, които засягат чисто човешките съдби, формите на научна съпротива, интригите на Държавна сигурност в академичните среди... Двете книги "Как се променят нещата" са част от поредицата "Минало несвършено" на "Сиела" и Института за изследване на близкото минало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай