20:10 ч.

07.12.16

3 мин.

0

0

0
Фидел редактирал Маркес

Писателят и диктаторът


Ел Команданте открил неточност в описанието на ловна пушка в „Хроника на една предизвестена смърт"


Възхваляван като герой на революцията и демонизиран като враг на свободния свят, Фидел Кастро е играел и неочаквана роля в световната литература, пише "Гардиън". Кубинският президент, който почина на 25 ноември, е бил неофициален редактор на прочутия писател Габриел Гарсия Маркес. Ел Команданте поправял ред по ред някои места в ръкописите на автора на "Любов по време на холера", след като двамата завързват близко приятелство в края на 70-те години.


Д-р Стефани Паничели-Баталя, преподавател по латиноамерикански изследвания в Астънския университет, разказва повече от интересни факти пред „Гардиън". „Президентът беше страстен читател. Когато двамата се срещат през 1977-а, провеждат няколко разговора за литература и впоследствие Фидел предлага да чете ръкописите на Гарсия Маркес, тъй като има добър поглед върху детайла".


Колумбийският нобелист, който почина през 2014-а, беше подръжник на кубинската революция. Той никога не оттегли своята подкрепа, въпреки потвърдените нарушения на човешките права в Куба. Паничели-Баталя, която е съавтор на книга за приятелството между двамата велики мъже – „Фидел и Габо" от 2009-а, казва, че писателят е изпращал завършените си ръкописи към Хавана, още преди да ги получи издателят му. Бележките на Кастро са били по-скоро фактически и граматически, отколкото идеологически, обяснява тя. След като прочита книгата му „Разказ за едно корабокрушение", Фидел казва на Габо, че има грешка в изчисленията на скоростта на лодката. Друг пример за поправка е от „Хроника на една предизвестена смърт", където Фидел отбелязва грешка при описанието на ловна пушка. На друго място пък президентът дава съвет за съвместимостта на куршуми с определени оръжия, използвани от герои на Маркес.


Двамата се запознават в хотел в Куба. Въпреки че историята нарича срещата "случайна", според Паничели-Баталя самият Кастро я е организирал. Той разбрал, че колумбийският писател работи по документална книга за живота в Куба под американско ембарго, като ползва разказите на обикновени кубинци. Подобна книга никога не е публикувана.
Доказателство за близостта между двамата беше открито в книга от личната библиотека на Маркес, придобита от центъра „Хари Рансъм" към Университета на Тексас тази седмица. На първата страница на La Victoria Estratégica Кастро е написал бележка до Габо. Датирана е от 2010-а, когато регионът се бори с последиците от разрушителното земетресение в Хаити. Кастро казва: „Твоята книга „Не съм тук да изнасям реч" е смущаваща. Зает с други задължения, изоставих дълга си и започнах да чета. Липсваха ми историите ти. Епидемията в Хаити ми напомни на „Любов по време на холера".


Авторът на "Сто години самота" вдъхновява не един световен лидер, става ясно от книгите в центъра „Хари Рансъм". Испанско издание на мемоарите на Бил Клинтън „Моят живот" е подписано: „На моя приятел Габриел Гарсия Маркес с благодарности за живота му, вдъхновението и добрината". Писателят е обсъждал положението в Куба с бившия американски президент. Паничели-Баталя казва, че няколко дисиденти са били освободени, благодарение на неговата намеса.
Въпреки че Маркес приема редакторски съвети от Кастро, не е известно дали той е предлагал подобна услуга в замяна. В интервю през 1978 г. писателят казва, че би критикувал кубинския президент насаме, но не и публично.


"Гардиън" цитира редакторката Анна Ерве, според която подобно успешно партньорство е рядко. "Повечето велики артисти в модерната епоха определят себе си като опозиция на елита. А по принцип диктаторите имат изключително лош вкус".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент