Есе донесе награди на 10 младежи

Есе донесе награди на 10 младежи | StandartNews.com

Десет младежи бяха отличени в конкурса за есе „Образование и гражданска активност – ключ към успеха на България", организиран от Движение България на гражданите – Благоевград.

Надпреварата бе по повод празника на българската писменост и култура. Илиян Лазаров от СОУИЧЕ – Благоевград и Виктория Апостолова от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов" взеха първото място в групата до 18 години. Наградата при студентите взе Петя Субева от ЮЗУ „Неогит Рилски". Бяха отличени още седем младежи от групата на по-малките участници – ученици от село Крупник и градовете Разлог, Петрич, Кресна и Гоце Делчев. Организираме тази инициатива, за да възпитаваме у младите хора стремеж към просвета. Това е отлична възможност учениците и студентите да споделят свои виждания за значението и ролята на образованието и гражданската активност като основен двигател на човешкия прогрес за стимулиране на развитието на България", каза Анна Бистичка, заместник-областен управител и лидер на ДБГ в Пиринско. Основната цел на конкурса е да стимулира гражданската активност у младото поколение и тя да стане приоритет на младежите, които да разгърнат своя потенциал и да отправят своето послание за бъдещето на страната, в която да продължат образованието си и да се реализират.

Някои от есетата са много искрени, някои от тях критични, други тъжни или оптимистични, но във всички личи гордостта от българската история и култура, амбицията за личен успех, желание за промяна на България, както и разбирането, че промяната започва от всеки от нас. А образованието и активната гражданска позиция са пътят за промяна на България, както и за нейното достойно място в Европа, подчерта общинският лидер на ДБГ Елка Апостолова. Участниците получиха грамоти и парични награди. Участие в конкурса взеха 23 младежи от 6 общини от Благоевградска област - Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич, Гоце Делчев и Разлог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай