Боб Дилън спечели Нобела за литература

Боб Дилън спечели Нобела за литература | StandartNews.com

Легендарният американски музикант, композитор, певец, актьор и най-вече поет е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература. Отличието беше обявено преди минути от Шведската академия в сърцето на стария Стокхолм. 

Дилън получава отличието "за това, че създаде нови поетични изрази във великата американска песенна традиция."

С решението си Академията пренебрегна всички фаворити на букмейкърите - на първо място сред тях беше Харуки Мураками, който от години е спряган за най-вероятния носител. Сред останалите имена в списъка на заложните къщи бяха кенийският писател Нгуги Ва Тхионго, сирийският поет Адонис и американските писатели Филип Рот и Дон ДеЛило.

Миналата година Нобеловата награда за литерагура бе присъдена на беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич за нейните "многопластови произведения - паметник на страданието и смелостта на нашето време".

Боб Дилън е от онези автори на музика извън жанровете, времето и пространството. Неговите композиции държат рекорда за най-много кавъри в света. 75-годишният творец смесва елементи от различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг. Класация на списание „Ролинг Стоун" го определя като втория по значение изпълнител в историята на популярната музика след "Бийтълс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай