22:30 ч.

17.11.17

3 мин.

0

0

0

Австрийска книга за Азербайджан вече и на български

от рЛюбомир Михайлов |

Австрийска книга за Азербайджан вече и на български

"Страната на огъня по пътя на коприната - История на Азербайджан". Така се казва книгата на видния австрийски историк и писател Ерих Файгл, чието българско издание беше представено във Военния клуб в София вчера пред многобройна публика от политици, дипломати и много приятели на Азербайджан. Преводът е дело на полковника от резерва Тодор Енев, член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


Събитието бе организирано от посолството на Азербайджан в партньорство с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския Университет "Св. Климент Охридски".


Издателят на книгата Адолф Опел отбелязва в предговора, че Ерих Файгл е провел задълбочени проучвания не само в Азербайджан, който е посещавал многократно в хода на изследванията си, но и в други държави, където е получил достъп дори до секретни доскоро военни архиви.


„Книгата на Ерих Файгл е призив за справедлив поглед към миналото и настоящето на част от нашия свят", посочва Опел. Тя е особено ценна, защото един обективен западен изследовател представя Азербайджан в нова светлина. "Страната ни е една от античните люлки на цивилизацията", припомни в словото си посланик Наргиз Гурбанова, която подчерта, че Азербайджан е първата светска държава в мюсюлманския свят, която в началото на миналия век, е признала равенството между мъжете и жените. Тя припомни, че източникът на трагичния карабахски конфликт е окупацията на част от територията на страната й, чието азербайджанско население е било прогонено и е извършено етническо прочистване.


Специален гост на премиерата беше и азербайджанският историк акад. Ягуб Махмудов, който е и депутат. Той обясни, че Ерих Файгл е бил възмутен от лъжите за Азербайджан, от превратната гледна точка, която се е наложила за историята и природата на карабахския конфликт, в който пасивите са струпани върху Баку.


* * * *


С българите сме роднини,
имаме общи корени


Академик Ягуб Махмудов, историк и депутат


- Акад. Якуб Махмудов, какво е мнението ви за тази енциклопедична книга "Страната на огъня по пътя на коприната" ?
- Книгата е наистина една обективна история на Азербайджан. Нашата история неправилно се представяше по света, защото след разделянето на Азербайджан в миналото между Руската и Иранската империя за страната ни се ширеха много неточни и фалшиви квалификации. Светът все още не знае обективната истина. Затова книгата на Ерих Файгл е като откритие за Азербайджан в Европа.


- Какво най-вече ще разбере от нея Европа?
- Европа ще научи, че Азербайджан е родина на древна цивилизации. Ще се разбере, че нашата държава е на 5000 години и че още през 12 век сме създали държава с култура. Това е култура на възраждането, на върха на която стои поетът Низами Гянджеви.


- Какво е мнението Ви за връзките между България с Азербайджан?
- С братския български народ имаме общи древни корени, обща история. Ние се етногенетични роднини. От душа желая всичко най-хубаво на българите. Радвам се, че чрез тази книга, издадена в България, Европа ще разбере истината за Азербайджан.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент