Стартира 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Лиса Саймън

Стартира 21-ият Международен джаз фестивал в Банско | StandartNews.com

В Банско тази вечер започва 21-ият Международен джаз фестивал, който ще продължи до 11-и август. В курортния град ще се изявят джаз групи и изпълнители от Сърбия, Италия, Украйна, Германия, Белгия и Китай. Част от звездите на сцената ще бъдат певицата Киара Панкалди, саксофонистът Дмитрий Баевски и британската поп джаз формация "Мат Бианко". Официалното откриване на джазфеста ще се състои на площад "Никола Вапцаров" от 19.00 ч. с концерт на Петя Буюклиева и Биг бенд Благоевград.

По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт.

На 5 август почитателите на джаза ще чуят за пръв път у нас Биг бенд „Нишвил" с диригент Владан Караджов от Сърбия. Музикантите пристигат от Ниш, а оркестърът носи името на известния фестивал, който всяко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят.

Същата вечер на сцената ще бъдат „Рагтайм бенд" с лидер Румен Александров и добре познатите на публиката в Банско Jazzbones от Германия. Немското участие тази година продължава с Gerdband (7 август), както и с Alexandrina Simeon Quintet&Benny Brown. Джаз певицата Александрина е наша сънародничка, която от години живее и работи в Германия, а в този фестивал ще участва за втори път (на 8 август).

Сред участниците са и атрактивните изпълнители от Jive Aces от Великобритания. Любимци на публиката в Банско, те са последни в програмата на 8 август.

Един от най-интересните гости е саксофонистът Дмитрий Баевский. Роден е в Санкт Петербург, там завършва музикално училище. На 19-годишна възраст се премества в Ню Йорк, където продължава образованието си и своето професионално развитие в обкръжението на големи имена от съвременната джаз сцена. Концертът му в Банско е на 9 август.

Същата вечер е изявата на NATO Jazz Combo от Белгия, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев от България и известните Gipsy Kings by Paco Baliardo.

На 10 август за публиката предстои среща с джаз певицата Лиса Симон от САЩ - още едно от известните имена в афиша, дъщеря на легендарната певица и пианистка Нина Симон. Тогава е и концертът на британската поп и джаз формация Matt Bianco.

Осемдневната програма на събитието представя още редица познати и непознати у нас изпълнители от Австрия, Русия, Китай, Франция, Унгария... Джаз фестивалът ще завърши с концерт на поп певицата Рут Колева и нейния бенд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай