Рок елитът се сбогува с Малкълм Йънг в Сидни

Рок елитът се сбогува с Малкълм Йънг в Сидни | StandartNews.com

Фамилията, близките и приятелите на Малкълм Йънг - един от най-добрите ритъм китаристи на всички времена, ще се сбогуват с него на 28 ноември. Тогава в катедралата "Света Мария" в Сидни е траурната церемония в памет на легендарния съосновател на AC/DC.

Малкълм загуби 3-годишната битка с деменцията на 64. Това е втора трагедия в семейството - Джордж, най-големият брат, почина миналия месец на 70. Погребението във вторник няма да бъде предавано по телевизията по молба на роднините. Най-големите имена от рок сцената ще бъдат в Сидни, за да се простят с колегата си.

Малкълм е само на 20, когато основава AC/DC с по-малкия си брат Ангъс през 1973-а. Семейното "предприятие" издържа изпитанието на времето и двамата стават световни икони. Джордж е продуцентът, който участва в написването на историята. В края на 73-а към тях се присъединява многострадалният талантливец Бон Скот. Ерата на AC/DC с Бон кулминира през 1979-а с един от най-великите албуми на всички времена – Highway to Hell.

Легендарният певец загива в началото на 1980-а от задушаване в собствената си кола. Причините за смъртта му остават неизяснени и до днес.

Скоро се появява новият вокал – Брайън Джонсън. Завръщането на AC/DC след загубата на един от най-силните гласове в жанра е триумфално. Момчетата достигат най-високия връх в кариерата си с Back in Black - вторият най-успешен рок албум на всички времена, превърнал се в еталон за подражание.

Малкълм посвещава 40 години от живота си на AC/DC. По принуда се пенсионира през 2014-а, когато е диагностициран с деменция. От тогава бандата продължава напред, а неговият племеник Стиви е с ритъм китарата.

Последният албум на Малкълм Йънг в групата е през 2008 – Black Ice. Той е четиринадесетият подред и излиза след 8-годишна творческа пауза. „Знам, че на албумите пише „ритъм секция", но, ако Малкълм реши да свири соло, ще го направи по-добре от мен. Малко хора са наясно, че в началото той бе солистът. Един ден обаче ми каза: „Не, ти се заеми със солата. Аз просто ще си свиря на заден план", споделя Ангъс Йънг. Няма съмнение, че Малкълм се налага като един от най-добрите в ритъм секцията още в началото на кариерата си. Той имаше таланта да превръща стандартни на пръв поглед рифове в сложни и мелодични композиции, които издигат песните на по-високо ниво. Играта на Йънг с акорди и специфичните акценти, които обичаше да слага в рифовете си определят уникалния му ритмичен стил. Имаше невероятен слух както за мелодиите в песните, които се превръщаха в химни за публиката, така и за тоновете, оставащи на заден план по време на светкавичните сола на брат му. Стилът на Малкълм остава непроменен до края. Критиците често упрекват групата, че никога не сменя звученето на музиката си, но именно в това постоянство се крие успехът й. Рокаджия до последния си дъх, Малкълм винаги ще бъде запомнен като един от най-големите в жанра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай